Er det vanskeligere å bli gravid når man har uregelmessig syklus? Som så ofte ellers er svaret “det kommer an på”. De underliggende årsakene til uregelmessig syklus påvirker fruktbarheten i ulik grad.
Uregelmessig syklus er noen ganger et symptom på manglende eggløsning, og uten eggløsning kan du ikke bli gravid på naturlig måte. Det første du må gjøre er derfor å finne ut om du har eggløsning eller ikke.
Hvis du har eggløsning, er utfordringen din å finne de fruktbare dagene i syklusen for å sikre at du har samleie når muligheten for befruktning er til stede. Dersom du ikke har eggløsning vil du mest sannsynlig trenge medisinsk hjelp for å kunne bli gravid.
Hva er uregelmessig syklus?
Sykluslengden defineres som antall dager mellom hver menstruasjon, fra menstruasjonens første dag til neste menstruasjons første dag. Små variasjoner i sykluslengde er normalt. Uregelmessig syklus defineres som at du har mer enn fem sykluser per år som er mer enn fem dager kortere eller lengre enn din gjennomsnittlige sykluslengde.
Sykluser som alltid er kortere enn 21 dager eller lengre enn 36 dager regnes også som uregelmessige.
Hvordan finne ut om du har eggløsning?
Uregelmessige sykluser er ofte en indikasjon på manglende eggløsning (anovulasjon). Siden du ikke kan bli gravid hvis du ikke har eggløsning, er det viktig å finne ut om du har eggløsning eller ikke.
Den enkleste og beste metoden er å måle og føre skjema over basaltemperatur, den temperaturen kroppen har idet du våkner hver morgen. Dersom du har eggløsning vil temperaturskjemaet vise et skift fra lavere temperaturer før eggløsningen til litt høyere temperaturer (0,2 – 0,5°C høyere) etter eggløsning. Hvis du ikke kan se et slikt skift har du antakelig ikke eggløsning, og du bør ta kontakt med lege eller gynekolog. Les mer om temperaturmåling her.
Du kan også be legen eller gynekologen om blodprøver for å bekrefte eggløsning. Det vanligste er å måle progesteron på syklusdag 21 for å se om eggløsning har funnet sted. Noen leger vil også kunne foreta en ultralydundersøkelse før eggløsningen for å se om eggene dine modnes som normalt i eggstokkene.
Eggløsningstester er ikke egnet til å bekrefte eller avkrefte at du har eggløsning, ettersom det er mulig å få positive eggløsningstester og likevel ikke ha eggløsning.
Hvordan finne din fruktbare periode med uregelmessig syklus
Hvis temperaturskjemaene og/eller blodprøvene dine bekrefter at du har eggløsning, blir din viktigste jobb å finne ut når eggløsningen finner sted slik at du kan være sikker på å ha samleie i din mest fruktbare periode, som er de siste 2-3 dagene før eggløsningen.
Hvis du og partneren din elsker tre ganger i uka eller oftere, vil dere mest sannsynlig ha minst ett samleie i løpet av din fruktbare periode uansett. Og dersom dere i tillegg har et avslappet forhold til hvor lang tid det kan ta å bli gravid, er det ikke nødvendig å vite akkurat når du har eggløsning.
Sjansen for graviditet øker imidlertid med hvert eneste samleie i din fruktbare periode. Og hvis du har problemer med å bli gravid, eller bare vil være sikker på å gi dere selv de beste odds i hver eneste syklus, bør du finne dine mest fruktbare dager slik at dere kan ha mest mulig sex når sjansen for befruktning er størst.
Mens måling av basaltemperatur er svært nyttig for å bekrefte at du har eggløsning, er det dessverre til liten hjelp når det gjelder å sikre best mulig timing av samleiene. Temperaturskjemaet viser eggløsningsdagen først når eggløsningen er overstått, og da er muligheten for befruktning ikke lenger til stede. For å forutsi eggløsningsdagen og planlegge samleietidspunkt trenger du andre løsninger.
Den enkleste metoden er å bruke eggløsningstester. Disse testene fanger opp den økte mengden av luteiserende hormon (LH) som skilles ut i urinen 12 til 36 timer før eggløsning. En positiv eggløsningstest viser at eggløsning sannsynligvis vil skje i løpet av en dag eller to, og signaliserer at tidspunktet er optimalt for babylaging. Finn billige eggløsningstester her.
Hvis du har svært uregelmessige sykluser kan det imidlertid være vanskelig å vite når du skal begynne å teste, og forbruket av tester kan bli stort. Mange kvinner med uregelmessige sykluser foretrekker derfor en fertilitetsmonitor som forutsier eggløsning basert på endringer i konsentrasjonen av elektrolytter i spytt, ikke LH i urinen. Les om OvaCue fertilitetsmonitor her.
Årsaker til manglende eggløsning
Uten eggløsning kan ikke befruktning finne sted, og du vil mest sannsynlig trenge legehjelp for å bli gravid. Her er noen av de vanligste årsakene til manglende eggløsning (anovulasjon).
Polycystisk ovariesyndrom (PCOS)
Polycystisk ovariesyndrom (PCOS), en hormonell ubalanse, er den vanligste årsaken til infertilitet på grunn av manglende eggløsning. Noen kvinner med PCOS har fortsatt eggløsning og kan bli gravide, men PCOS forårsaker ofte infertilitet eller redusert fruktbarhet. I tillegg til uregelmessige sykluser er vanlige symptomer på PCOS uforklarlig overvekt eller vektøkning, insulinresistens, høyt blodtrykk og kraftig hårvekst på kroppen og i ansiktet.
Å redusere insulinresistensen ved hjelp av medisiner som metformin fører ofte til at kvinner med PCOS får eggløsningen tilbake. Hvis dette ikke hjelper vil legen ofte forsøke medisiner som stimulerer eggløsningen, vanligvis Pergotime (ofte kalt Clomid i andre land).
Undervekt eller overvekt
Både undervekt og overvekt øker risikoen for manglende eggløsning. Hos undervektige kvinner er manglende eggløsning ofte et symptom på hormonell ubalanse, eller mangel på visse næringsstoffer som følge av underernæring. Å komme opp i normal vekt kan ofte være nok til å få tilbake eggløsning og normal syklus.
Forholdet mellom årsak og virkning når det gjelder overvekt og manglende eggløsning er ofte mer komplekst. For eksempel er forhøyede insulinnivåer en vanlig årsak til manglende eggløsning hos overvektige kvinner. Det er ikke overvekten i seg selv som forstyrrer eggløsningen; det er de unormale insulinnivåene som forårsaker både overvekten og eggløsningsproblemene. Å kvitte seg med overflødige kilo kan bidra til å få syklusen i normal gjenge og vil også bidra til et lettere og sunnere svangerskap, men oppsøk gjerne lege for å diskutere om du trenger annen behandling for å få eggløsningen tilbake.
Ekstreme slankekurer og overtrening kan også forstyrre eggløsningen. Hvis du mistenker at du kan ha slike problemer, bør du oppsøke lege, kostveileder eller ernæringsfysiolog for å få hjelp til å sette opp en balansert kostholds- og treningsplan.
Stoffskifteforstyrrelser
Lavt stoffskifte er en annen vanlig årsak til manglende eggløsning. Lavt stoffskifte påvirker produksjonen av kjønnshormoner som østrogen og FSH. Noen ganger kan også for høyt stoffskifte føre til forstyrrelser i menstruasjonssyklusen. Stoffskifteforstyrrelser kan påvises ved hjelp av blodprøve (TSH og FT4).
Share the post "Hvordan bli gravid med uregelmessig syklus"
hvordan man for gutt når man er åver 40 år
‘