Kan jeg ha mer enn én eggløsning i en syklus?

Kan jeg ha mer enn én eggløsning i en syklus?

Du kan bare ha eggløsning én gang i hver syklus. Kroppen kan imidlertid forberede eggløsning flere ganger, og det kan komme mer enn ett egg.

Er det mulig å ha mer enn én eggløsning i en syklus?

Det enkle svaret er nei. Så snart et modent egg har blitt sluppet fra en av eggstokkene dine, begynner kroppen å produsere hormonet progesteron, som forhindrer at det slippes flere egg før i neste syklus.

Det er imidlertid fullt mulig at det kommer mer enn ett egg – det er nettopp slik toeggete tvillinger blir til.

Begge eller alle eggene vil imidlertid bli sluppet innenfor en periode på 24 timer, og er et resultat av en og samme eggmodningsprosess. Det er ikke mulig å ha eggløsning for eksempel pà syklusdag 14, og så igjen på dag 21.

Men jeg har hørt om en studie …

En forskningsstudie fra universitetet i Saskatchewan i Canada, som ble publisert i Journal of Fertility and Sterility i juli 2003, blir ofte oppgitt som kilde for påstanden om at det er mulig å ha flere eggløsninger i én syklus. Men faktum er at studien i mange tilfeller ble feiltolket av nyhetsmediene.

Det forskerne faktisk fant ut, var at hormonelle endringer i eggstokkene, som man tidligere trodde bare skjedde like før eggløsningen, kunne forekomme i flere «bølger» innenfor en enkelt syklus. De konkluderte imidlertid aldri med at disse hormonforandringene faktisk utløste mer enn én eggløsning.

Er du fortsatt i tvil? I et intervju med universitetet i Saskatchewans eget On Campus News, erklærte professor Roger Pierson, som ledet den berømte studien: «Den [nyhets]historien hevdet at kvinner har eggløsning to eller tre ganger i måneden, og det er ganske enkelt ikke sant.»

Men jeg får positive eggløsningstester flere ganger i én syklus!

Kroppen din kan forberede eggløsning mer enn én gang i løpet av en syklus, uten at det slippes et egg hver gang.

En positiv eggløsningstest er ingen garanti for at eggløsningen faktisk skjer. En positiv eggløsningstest viser bare at produksjonen av hormonet LH har skutt i været, noe som vanligvis – men ikke alltid – utløser eggløsning.

Noen ganger mislykkes eggslippet, og kroppen kan begynne å gjøre seg klar for eggløsning på nytt. Den setter i gang ny storproduksjon av LH, det kommer en ny topp, og du får nye positive eggløsningstester på et senere tidspunkt i syklusen.

Hvis du får positive eller nesten positive eggløsningstester stadig vekk, er det mulig at du har en hormonforstyrrelse som kalles polycystisk ovariesyndrom (PCOS). Hvis eggløsningstestene dine blir positive på alle mulige tidspunkter i syklusen, bør du derfor ta kontakt med lege eller gynekolog. PCOS kan nemlig gjøre det vanskeligere å bli gravid.

Men jeg har eggløsningsslim flere ganger i én syklus!

På samme måte som en positiv eggløsningstest ikke garanterer at du får eggløsning, er heller ikke ulike eggløsningssymptomer noe bevis for at eggløsningen faktisk skjer.

Du kan ha eggløsningsslim, eggløsningssmerter og andre symptomer på ulike tidspunkter i samme syklus, men i så fall fikk du sannsynligvis ikke eggløsning den første gangen. Den andre runden med eggløsningstegn betyr bare at kroppen har startet prosessen med å få sluppet egget på nytt.

Men jeg har hørt om gravide kvinner som har unnfanget en gang til!

Det er riktig at det finnes kvinner som har unnfanget en baby nummer to når de allerede var gravide. Fenomenet kalles superfetation og er vanlig hos enkelte pattedyr, men ekstremt sjeldent hos mennesket.

Superfetation er uansett ikke et resultat av flere eggløsninger i én syklus. I de ytterst sjeldne tilfellene der det har skjedd, har kvinnens menstruasjonssyklus av en eller annen grunn fortsatt inn i svangerskapet. Hun har fått en ny eggløsning selv om hun allerede var gravid, og baby nummer to er blitt unnfanget i en annen syklus enn den første.

Oppsummering

Eggløsning er prosessen der én eller flere modne eggceller slippes fra eggstokkene dine i løpet av en 24-timersperiode. Selv om kroppen kan gjøre seg klar for eggløsning mer enn én gang i en syklus, og du kan slippe mer enn ett egg når eggløsningen faktisk skjer, kan du ikke ha mer enn én fruktbar periode og én eggløsning i hver syklus.