Bli gravid raskere: 10 tips

Hvor fort og lett du blir gravid vil komme an på en rekke ulike faktorer. Noen av dem er helt eller delvis utenfor din kontroll, for eksempel din alder og generelle helse — for ikke å nevne god gammeldags flaks og tilfeldigheter.

Heldigvis er det andre forhold du kan påvirke mer aktivt. Og selv om noen av de følgende 10 rådene er enklere å gjennomføre enn andre, har alle en reell mulighet til å hjelpe deg å bli raskere gravid.

Lykke til!

Tips #1: Ha masse sex når du er mest fruktbar

Hyppig sex og god timing er utvilsomt det viktigste du kan gjøre for å øke sjansene dine til å bli raskt gravid. Selv om det er mulig å bli gravid ved samleie 3, 4 eller til og med 5 dager før eggløsning, vil oddsene bedres dramatisk hvis dere har sex de siste to dagene før eggløsning eller på selve eggløsningsdagen – og jo mer sex, desto bedre.

Lær å finne ut når du har eggløsning (hint: ikke stol på eggløsningskalkulatorer på internett eller mobil-apper), og ha så mye sex som mulig på de tre mest fruktbare dagene i syklusen.

Tips #2: Stump røyken

Hvis du røyker jevnlig har du muligens ikke særlig lyst til høre dette, men å stumpe røyken vil forbedre sjansene dine til å bli raskt gravid.

Ifølge American Society for Reproductive Medicine har røykere, både kvinner og menn, nesten dobbelt så høy risiko for infertilitet som ikke-røykere, og sannsynligheten for å ha problemer med fruktbarheten øker med antall sigaretter som røykes pr dag.

Ja, det er vanskelig å slutte å røyke – men kan det tenkes en bedre belønning enn en positiv graviditetstest?

Røyking i svangerskapet øker også risikoen for spontanabort, dødfødsel og prematur fødsel, samt for lav fødselsvekt og pusteproblemer hos babyen.

Når barnet er født og ikke lenger får nikotin gjennom navlestrengen, vil det dessuten få mange av de samme abstinenssymptomene som en voksen. Vil du virkelig la ditt nyfødte barn starte livet sitt med røykeavvenning, i stedet for å gjøre det selv?

Allen Carrs “Easyway”-metode har hjulpet utallige mennesker verden over til å stumpe røyken – du kan også klare det!

Tips #3: Ikke bruk cannabis, særlig hvis du er mann

I verdens største studie av hvordan vanlige livsstilsfaktorer påvirker størrelsen og formen på spermier, fant en forskergruppe fra University of Sheffield at blant menn under 30 år som brukte cannabis de siste tre månedene før spermprøven ble tatt, hadde nesten dobbelt så mange dårlig sædkvalitet (mindre enn fire prosent normale sædceller) sammenlignet med menn som ikke brukte cannabis.

Forskerne konkluderer:

“this study has identified few modifiable factors associated with poor sperm morphology, with the only practical advice to men attempting conception being to limit exposure to cannabis if they are regular users”.

Tips #4: Spis fruktbarhetsfremmende mat

Nesten uansett hvor du leser om hvordan man blir raskere gravid, vil du finne råd om å spise sunt – men hva er egentlig et «sunt kosthold» og hvilke matvarer har størst innflytelse på fruktbarheten, enten positivt eller negativt?

I en av verdens største og mest langvarige studier av kvinnehelse, Harvard Nurses’ Health Study, fant forskerne noen av svarene. De oppdaget at kvinner som spiste mye komplekse karbohydrater, fete meieriprodukter og planteproteiner hadde lav risiko for fertilititetsproblemer. Et høyt inntak av sukker, transfett og magre meieriprodukter, derimot, sammenfalt med dårligere fruktbarhetstall.

Andre forskere har funnet at par som spiser fisk og sjømat minst to ganger i uka, har mer sex og blir raskere gravide enn par som spiser det sjeldnere.

Par som spiser sjømat blir raskere gravide

Tips #5: Kutt ut brusen

Forskerne bak Harvard Nurses’ Health Study fant at eggløsningsrelatert infertilitet var vanligere blant kvinner som drakk mer enn to bokser brus hver dag enn blant de som ikke drakk brus. Det spilte ingen rolle om brusen var med eller uten koffein, eller om det var vanlig brus eller lettbrus: Alle typer brus var assosiert med lavere fruktbarhetsrater.

En nyere studie fant at brusdrikking reduserte fruktbarheten både blant kvinner og menn. Kvinner som drakk minst én brus per dag hadde 25 prosent lavere fruktbarhetsrate enn de som ikke drakk brus. Blant menn var korrelasjonen enda tydeligere: brusdrikkende menn hadde 33 prosent lavere fertilitet.

Ingen av studiene forklarer hvorfor brus ser ut til å ha negativ innvirkning på fruktbarheten, men sammenhengen er tydelig nok til at vi anbefaler å holde brusdrikkingen på et minimum mens du prøver å bli gravid.

Tips #6: Prøv et kosttilskudd

Gravitamin

Det fins dessverre ingen mirakelpille som kan garantere at du vil bli gravid, men kvinner i Harvard Nurses’ Health Study som tok et daglig multivitamintilskudd med 400 mikrogram folsyre (folat) hadde 40 prosent lavere risiko for eggløsningsrelatert infertilitet.

GraVitamin er et godt vitamin- og mineraltilskudd som kan brukes både før og under graviditeten.

Tips #7: Få bedre eggløsningsslim

Sekretet som produseres av livmorhalsen, den nederste delen av livmoren din, spiller en svært riktig rolle i befruktningsprosessen.

Når eggløsningen nærmer seg, forandrer det konsistens og blir mer tyntflytende. Dette hjelper sædcellene til å svømme oppover og inn i livmoren og egglederne, der de kan møte og befrukte eggcellen.

Hvis kvaliteten på dette eggløsningsslimet er dårlig, eller hvis det er lite av det, kan det være litt vanskeligere å bli gravid.

Hvis du mistenker at dette kan være et problem for deg, kan du prøve noen av våre åtte tips for mer og bedre eggløsningsslim.

Tips #8: Bruk et spermievennlig glidemiddel

Vanlige glidemidler er ikke sædvennlige. De har som regel et surhetsnivå (pH) som spermier ikke trives i, og mange av dem inneholder sæddrepende midler. Babyolje, vaselin og spytt er heller ikke gode alternativer.

I stedet kan du bruke rå eggehvite, som er veldig likt ditt eget livmorsekret, eller alminnelig rapsolje. Dessverre er både eggehvite og rapsolje nokså sølete.

Hvis du foretrekker et kommersielt produkt, er Conceive Plus et godt valg. Conceive Plus ble utviklet spesielt for par som ønsker å bli gravide, og etterligner kvinnens naturlige livmorsekret.

Tips #9: Hold spermfabrikken avkjølt

For at en mann skal kunne produsere tilstrekkelig sæd av god kvalitet, må temperaturen i testiklene være lavere enn kroppstemperaturen (det er derfor de befinner seg på utsiden av kroppen). Hvis testiklene blir for varme, kan det gi lavere antall spermier og gjøre det vanskeligere å bli gravid.

For at spermfabrikken skal produsere for full kapasitet, bør menn som vil bli fedre unngå for trange klær, særlig under fysisk aktivitet, bruke boxershorts i stedet for truser, og holde seg unna badstuer og veldig varme bad.

Husk at det tar ca tre måneder å produsere en sædcelle, så en tur i badstua i dag kan påvirke sædmengden i de neste tre menstruasjonssyklusene til den kvinnelige partneren.

Tips #10: Prøv å slappe av (vent, les ferdig!)

Vi vet det: Det siste du vil høre når du prøver å bli gravid er «slapp av og slutt å tenke på det, så skjer det nok».

Den gode nyheten er at det trenger du ikke: Det fins absolutt ikke noe vitenskapelig bevis for at du blir mindre fruktbar av å tenke på å bli gravid. Du kan tenke på det 24 timer i døgnet om du vil, det vil ikke reduserer sjansene dine det minste.

Derimot fins det indikasjoner på at et høyt stressnivå kan medføre lavere fruktbarhet (se for eksempel dette korte sammendraget). Så hvis prøvingen gjør at du føler deg anspent og stresset mye av tiden, er det lurt å se etter bedre måter å håndtere ventetiden på.

Det betyr ikke at du skal slutte å tenke på å bli gravid (det er sannsynligvis umulig uansett), men at du bør finne en måte å tenke på det på som ikke gjør deg mer stresset enn nødvendig.

Avslappingsteknikker som dyp pust, meditasjon og yoga kan hjelpe deg å redusere stress og gi deg bedre humør og mer energi. Hvis du har liten eller ingen erfaring med slike teknikker, kan det være lurt å melde deg på et kurs, eventuelt kjøpe bøker eller lydbøker som kan veilede deg.

Circle + Bloom er en serie avslappingsprogrammer (kun på engelsk) som er spesielt beregnet på kvinner som prøver å bli eller som er gravide.

EnregistrerEnregistrer

EnregistrerEnregistrer