Befruktning: Hva skjer egentlig idet du blir gravid?

Når et modent egg blir sluppet fra en av eggstokkene dine under eggløsningen, fanges det umiddelbart opp av en av egglederne og begynner sin reise mot livmoren.

For at du skal bli gravid må befruktning skje innen et døgn etter eggløsningen. Hvis ikke eggcellen har møtt en sædcelle og blitt befruktet innen 24 timer, går det til grunne. Sjansen for graviditet er dermed forspilt i den aktuelle syklusen, og befruktning kan ikke skje før ved neste eggløsning igjen.

Hvordan skjer befruktning
Befruktning må skje innen et døgn etter at egget er sluppet fra eggstokken.

Heldigvis kan sædcellene overleve i livmoren og egglederne i et par dager etter samleie, og ligge klare og «vente» på egget. Under ideelle forhold kan befrukting til og med skje etter samleie opptil fem dager før eggløsningen.

Testsett

Men vil dere gi dere selv de aller beste sjanser for graviditet, spesielt hvis dere allerede har prøvd en stund, er det viktig å ha samleie så nært opptil eggløsningen som mulig. Da sørger dere for at et maksimalt antall friske, levende sædceller ligger klare til å befrukte egget så snart egget slipper.

Befruktning: Et nytt liv blir til

Når en sædcelle trenger inn i eggcellen og befrukter den, blandes det genetiske materialet fra de to cellene og danner en ny celle – den aller første spiren til nytt liv.

I dette magiske øyeblikket fastlegges øyenfarge, voksen høyde og alle andre genetiske trekk som vil utgjøre det nye, unike mennesket. Kromosomene fra sædcellen avgjør om barnet blir gutt eller jente.

Befruktning: Et barn blir til
Allerede fra befruktningen av er babyens nedarvede egnskaper bestemt.

Den nye cellen begynner raskt å dele seg, og danner en voksende celleklump som kalles en blastocyst. Denne fortsetter å forflytte seg gjennom egglederen mot livmoren, en reise som tar mellom fire og ti dager.

Du er ikke egentlig gravid før blastocysten har festet seg i livmorveggen. Når det har skjedd får den lille spiren et nytt navn og blir til et embryo. Deretter, etter ni ukers svangerskap, kalles det blivende barnet et foster.

Befrukting og hormoner

Idet celleklumpen fester seg i livmorveggen begynner produksjonen av et hormon kalt hCG (humant chorion gonadotropin).

hCG stimulerer utskillelsen av et annet hormon, progesteron. Progesteronet styrker og opprettholder livmorslimhinnen. Dette er viktig for at slimhinnen skal kunne gi næring til det voksende embryoet, i stedet for å bli utstøtt i form av menstruasjonsblod.

hCG er også det hormonet som gir utslag på graviditetstester.