Lutealfasen: Hvor lang bør den være, og hvordan beregner du lengden?

Hvordan skjer befruktning

Menstruasjonssyklusen består av to hovedfaser, follikkelfasen og lutealfasen. Follikkelfasen er tiden fra menstruasjonens første dag fram til eggløsningen, mens lutealfasen er tiden fra eggløsning til neste menstruasjon.

Selv om lutealfasen kommer etter at egget allerede er blitt befruktet, er denne perioden også svært viktig for at du skal kunne bli gravid. Lutealfasen må nemlig være lang nok til at et befruktet egg rekker å feste seg skikkelig i livmorveggen før det blir skylt ut med menstruasjonsblodet.

Hvor lang bør lutealfasen være?

Lutealfasen starter den første dagen etter eggløsningen, og slutter den siste dagen før mensen. Verken eggløsningsdagen eller første mensdag skal altså regnes med.

De fleste har en lutealfase på mellom 12 og 16 dager, med et gjennomsnitt på 14 dager. Alt mellom 10 og 18 dager regnes som normalt, men er lutealfasen kortere enn 12 dager kan det være vanskeligere å bli gravid.

Lengden på lutealfasen varierer altså ganske mye fra kvinne til kvinne, men hos hver enkelt kvinne vil lengden være temmelig stabil fra syklus til syklus.

Les også: Syklus: Mens, eggløsning og graviditet

Lutealfasedefekt

Lutealfasedefekt innebærer at lutealfasen er kortere enn normalt, at progesteronnivået i lutealfasen er lavere enn normalt, eller begge deler. Når det gule legemet slutter å produsere progesteron for tidlig, setter kroppen i gang menstruasjonen før embryoet har rukket å feste seg ordentlig.

Dersom du mistenker at du har for kort lutealfase, bør du måle basaltemperatur i to-tre sykluser for å måle nøyaktig lengde på lutealfasen. Husk at verken eggløsningsdagen eller første mensdag skal regnes med. Er lutealfasen kortere enn 12 dager, bør du ta kontakt med lege eller gynekolog for å undersøke muligheten for å få progesterontilskudd.

Noen kvinner opplever også at lutealfasen blir litt lenger når de tar store doser vitamin B6 (100-150 mg per dag). Dersom du vil forsøke dette må du kjøpe Pyridoksin på apoteket, ettersom vanlige vitamintabletter ikke inneholder tilstrekkelig store doser. Som alltid bør du konsultere lege før du begynner med egenbehandling for problemer med å bli gravid.


Om hormonet progesteron

Før eggløsningen ligger en håndfull eggceller og modnes i hver sin “pose” som kalles en follikkel. Under eggløsningen sprekker en av folliklene og slipper egget ut, slik at det kan bli befruktet. Men den sprukne follikkelen (eggposen) fortsetter også å spille en viktig rolle i prosessen. Den omdannes nemlig til det gule legemet, som produserer hormonet progesteron (og i mindre grad østrogen).

Så lenge det gule legemet produserer progesteron, opprettholdes livmorslimhinnen. Dersom det ikke har skjedd noen befruktning avtar produksjonen, og det gule legemet skrumper inn og dør. Livmorslimhinnen skylles ut med menstruasjonen, og kroppen starter hele prosessen om igjen i en ny syklus.

Hvis et befruktet egg derimot har festet seg i livmorveggen, vil det begynne å produsere hormonet hCG. hCG stimulerer det gule legemet til å fortsette progesteronproduksjonen, og forhindrer dermed at menstruasjonen settes i gang. I et vellykket svangerskap produserer det gule legemet progesteron i 8-12 uker, deretter overtar morkaken denne funksjonen.

I tillegg til å opprettholde livmorslimhinnen, fører progesteron også til høyere basal kroppstemperatur. Det er takket være denne temperaturstigningen at man kan finne eggløsningstidspunktet ved hjelp av daglig temperaturmåling.