Kan jeg bli gravid 3, 4 eller 5 dager før eggløsning?

Befruktning – det magiske øyeblikket da en sædcelle og en eggcelle smelter sammen og former spiren til et nytt liv – kan bare skje umiddelbart etter eggløsningen.

Når et modent egg slippes fra en av eggstokkene dine, må det bli befruktet innen 24 timer (kanskje til og med mindre). Et døgn etter eggløsning dør nemlig egget hvis det ikke er blitt befruktet, og sjansen til å bli gravid er forspilt i den aktuelle syklusen.

Under gode forhold kan imidlertid sædcellene leve inne i kvinnekroppen i flere dager, og fortsatt være i stand til å befrukte egget. Det er derfor mulig å bli gravid etter et samleie som fant sted noen dager før eggløsningen og selve befruktningen.

Sædtest

Sjansen til å bli gravid er størst når du har samleie nært opptil eggløsningen, men dessverre er ikke perfekt timing alltid mulig. Så hva er dine reelle muligheter til å bli gravid hvis ditt siste samleie fant sted tre, fire eller fem dager før eggløsningen?

Om den fruktbare perioden

Din fruktbare periode består av de dagene i menstruasjonssyklusen da samleie kan føre til graviditet. Ifølge FertilityFriend.com, som driver et nettsted og en mobilapp for kartlegging av fruktbarhetstegn, er sædcellenes maksimale levetid fem dager. Den teoretiske fruktbare perioden varer derfor i seks dager: De siste fem dagene før eggløsningen, samt selve eggløsningsdagen.

I en “standard” syklus på 28 dager med eggløsning på dag 14, vil den fruktbare perioden altså strekke seg fra syklusdag 9 til syksudag 14. Samleie på en av disse dagene vil kunne føre til graviditet.

Sjansen for graviditet er imidlertid ikke like stor på hver enkelt av dagene i den fruktbare perioden.

I en analyse av mer enn 100.000 temperaturskjemaer, fant FertilityFriend.com at 94 % av kvinnene som ble gravide hadde hatt samleie på minst én av de siste to dagene før eggløsningen, eller på selve eggløsningsdagen.

For å ha best mulig sjanse til å bli gravid, anbefaler derfor FertilityFriend.com å ha samleie i løpet av en tredagers periode som omfatter eggløsningsdagen og de to dagene før.

Når det er sagt: Dersom den oppgitte informasjonen om samleiemønster for det meste var riktig, betyr det at 6 % av graviditetene var et resultat av samleie tre eller flere dager før eggløsningen. Det er en liten, men ikke helt ubetydelig sjanse.

Samleietidspunkt og sannsynlighet for befruktning

Flere forskergrupper har studert sammenhengen mellom samleietidspunkt og sannsynlighet for befruktning.

I en studie fra 2000, publisert i tidsskriftet Demographic Research, inkluderte de italienske forskerne B. Colombo og G. Masarotto en sammenstilling av resultatene fra tidligere studier (se tabell).

Dag 0, “referansedagen”, tilsvarer i de fleste studiene den siste dagen med lav basaltemperatur. Dette er den mest sannsynlige eggløsningsdagen. Dag -5 betyr altså fem dager før eggløsning, dag -4 er fire dager før eggløsning, osv.

Dag Schwartz et al (1979) Schwartz, MacDonald & Heuchel (1980) Bremme (1981) Weinberg et al (1998) Wilcox, Weinberg & Baird (1998) Colombo & Masarotto (2000)
-8 0.3 %
-7 < 0.5 % 1 %
-6 2 % 3 %
-5 4 % 8 % 10 % 4 % 7 %
-4 8 % 14 % 10 % 16 % 13 % 18 %
-3 20 % 20 % 15 % 14 % 8 % 24 %
-2 13 % 20 % 24 % 27 % 29 % 26 %
-1 21 % 34 % 27 % 31 % 27 % 21 %
0 15 % 14 % 33 % 33 % 8 % 10 %
1 11 % 7 % 7 % 1 %
2 9 % 4 %

I likhet med analysen til FertilityFriend.com, indikerer alle disse studiene størst sannsynlighet for befruktning når paret har hatt samleie på eggløsningsdagen eller en av de to foregående dagene (dag 0, -1 og -2).

Enkelte studier rapporterer likevel en sannsynlighet på opptil 14-16 % fire dager før eggløsningen, og opptil 10 % fem dager før eggløsningen. Til og med samleie så mye som seks eller sju dager før eggløsningen ble rapportert å ha resultert i graviditet!

Mange faktorer påvirker sjansen for graviditet

Husk imidlertid at disse tallene viser statistisk sannsynlighet for graviditet innenfor relativt store grupper. Din og din partners alder, begges reproduktive og generelle helse, hvor ofte dere har samleie og mange andre faktorer kan gi dere betydelig bedre eller dårligere odds enn gjennomsnittet.

Se for eksempel følgende graf fra en analyse av dataene i Colombo og Masarotto’s studie, publisert i Human Reproduction (Oxford Journals). Her er kvinnens alder tatt med i betraktning:

DailyFecundabilityAge

I alle aldersgrupper ga samleie to dager før eggløsningen størst sannsynlighet for graviditet. Men på den aktuelle dagen var sannsynligheten for befruktning nesten dobbelt så høy hos kvinner mellom 19 og 26 år som hos kvinner i aldersgruppen 35-39.

Konklusjon: Hvis ditt siste samleie i denne syklusen var tre, fire eller fem dager før eggløsningen, bør du ikke gi opp håpet helt enda – men ikke ha for høye forhåpninger heller. Graviditet er mulig, men ikke sannsynlig. Og i framtidige sykluser vil samleie nærmere opptil eggløsningen betydelig forbedre dine sjanser til å bli gravid.


Les ogsåHvor ofte bør man ha samleie for å bli gravid?