Smerter i korsryggen etter eggløsning: Er det et graviditetssymptom?

Eggløsningen er overstått, og ventetiden fram til du kan ta en graviditetstest føles uendelig. Så begynner du å kjenne en murrende smerte i korsryggen som ikke har vært der før.

Kan det være … et graviditetstegn? Eller er det bare kroppen din som morer seg med å finne stadig nye måter å si «hei, nå kommer mensen igjen snart» på?

Dessverre: det er umulig å si. Men den gode nyheten er at smerter i korsryggen mellom eggløsning og mens kan være et veldig tidlig graviditetssymptom.

Sædtest

Hvorfor kan man få vondt i ryggen ved tidlig graviditet?

Ryggsmerter er faktisk et ganske vanlig tidlig graviditetstegn. Dessverre er det også et ganske vanlig tegn på PMS (premenstruelt syndrom). Enten du er gravid eller ikke, er årsaken den samme: hormoner.

Etter eggløsningen produseres det mer progesteron

I andre halvdel av enhver syklus, etter eggløsningen, produserer kroppen din mye av hormonet progesteron. En av de viktigste funksjonene til dette hormonet er å sørge for at livmoren din bygger opp en tykk, næringsrik slimhinne som er klar til å ta imot et befruktet egg.

Progesteron har avslappende egenskaper. Dette bidrar til å avspenne egglederne, slik at eggcellen slipper lettere gjennom dem og inn i livmoren. Det motvirker også sammentrekninger i livmoren, som kunne forstyrret festingen av det befruktede egget.

Den avslappende effekten av progesteron påvirker også muskler og ledd i bekkenregionen. Dette er grunnen til at du kan få smerter nederst i ryggen like før mensen kommer—eller uteblir.

Hvis du faktisk er gravid, vil kroppen produsere mer progesteron de siste dagene før forventet mens enn i en vanlig syklus. Uvante symptomer, som ryggsmerter, kan derfor være et lovende tegn. Men dessverre er det bare uteblitt mens og/eller en positiv graviditetstest som kan gi deg et sikkert svar.

Andre mulige årsaker til smerter i korsryggen

I tillegg til økt produksjon av progesteron, enten du er gravid eller ikke, er det mange andre mulige forklaringer på at du har vondt i korsryggen etter eggløsning.

Hvis smerten er stikkende, er den mest sannsynlige forklaringen at du har fått en muskelstrekk i ryggen. Kanskje har du løftet noe tungt, gjort en brå bevegelse eller vridd deg litt for kraftig rundt?

Isjias er en annen type ryggsmerter som ikke har noe med graviditet å gjøre. Smertene sitter som regel bare på den ene siden, og stråler ofte ut i beinet. Å sitte eller stå stille gjør vanligvis smertene verre, mens det kan hjelpe litt å gå.

Cyster (væskefylte blærer) på eggstokkene kan også gi smerter og ubehag i nedre del av ryggen. Det er veldig vanlig å ha slike cyster uten å være klar over det. Cystene er stort sett harmløse, symptomfrie, og forsvinner av seg selv. En stor cyste kan imidlertid forårsake smerter i bekkenområdet som også kjennes i korsryggen.

Vondt i korsryggen: Gravid tidlig?

Hvis ryggsmertene dine skyldes hormoner, er de mest sannsynlig dumpe, murrende og sitter midt i ryggen. Hvis smertene derimot er skarpe og stikkende, eller hvis de vedvarer etter at du har fått mensen, bør du gå til lege for å få riktig diagnose og behandling. Et svangerskap er en stor påkjenning selv for en frisk og sterk rygg. Det er ikke noen fordel å gå inn i en graviditet med allerede eksisterende ryggproblemer hvis du kan unngå det.

Hvordan lindre smerter i korsryggen etter eggløsning

Hvis ryggsmertene dine skulle vise seg å faktisk være et graviditetstegn, er du sikkert mest bare lykkelig for dem. Det betyr ikke at du ikke kan prøve å lindre dem, men pass på at du ikke gjør noe som kan være skadelig hvis det faktisk bor et lite vesen i magen din.

Hvis smertene er plagsomme nok til at du vurderer å ta smertestillende, må du sørge for å ta et middel som er trygt under graviditet, for eksempel paracetamol. Dette er viktig!

Enkelte smertestillende midler, nærmere bestemt ikke-steroide antiinflammatoriske midler (NSAIDs), kan gjøre livmorslimhinnen mindre mottakelig for et befruktet egg. De kan også forsinke eller til og med hindre eggløsningen. Det beste er å unngå slike midler helt mens du prøver å bli gravid. Be gjerne om råd på apoteket for være sikker på å få et smertestillende middel du trygt kan bruke.

Varme kan gi god lindring for noen—prøv et varmt bad, et varmeteppe eller en varmepute. Yogastillingen «katten», der du står på alle fire og sakte skyter rygg som en katt ville gjøre, kan også avhjelpe smertene.

Og selv om du kanskje føler deg slapp og søvnig mot slutten av syklusen (takk til deg, progesteron og dine avslappende egenskaper!), er kvinner som trener regelmessig mindre utsatt for menstruasjonssmerter av alle slag.

Hvis du allerede har gode treningsvaner, kan du bare fortsette som vanlig. Hvis ikke er nok ikke dette tiden for å sette i gang med et maratonprogram, men lette gåturer, sykling eller svømming—hva du enn liker best—kan også bidra til økt velvære.