Graviditetstegn

“Er jeg gravid?” Selv om positiv graviditetstest og uteblitt menstruasjon er de eneste helt sikre tegnene på graviditet, kan kroppen røpe seg på mange andre måter også.

Her finner du noen av de vanligste tidlige graviditetssymptomene.

Festeblødning

Når et befruktet egg graver seg ned i livmorslimhinnen mellom seks og tolv dager etter eggløsningen kan det forårsake en liten blødning, noen ganger bare en bloddråpe eller litt mørk utflod.

Hva kan det ellers være? Tilfeldige hormonsvingninger, begynnende menstruasjon (feilberegnet eggløsningstidspunkt eller for kort lutealfase), infeksjon, rifter i skjeden etter samleie.

Mensmurringer

Helt i starten av svangerskapet opplever mange at det kjennes som om mensen er på vei, det murrer og ”stikker” i livmoren. Dette er fordi den allerede vokser og strekker seg for å gjøre seg klar til å huse babyen gjennom svangerskapet.

Hva kan det ellers være? Begynnende menstruasjon (PMS).

Endringer i brystene

Det er ikke uvanlig at nygravide får ømme, følsomme og noen ganger oppsvulmede bryster allerede én til to uker etter befruktningen. Dette skyldes den økte produksjonen av progesteron (les mer om dette i artikkelen om befruktning). Noen kvinner opplever også at huden rundt brystvortene (areola) blir mørkere.

Hva kan det ellers være? Begynnende menstruasjon (PMS), hormonforstyrrelser eller hormonendringer som ikke skyldes svangerskap.

Kvalme og uvelhet

Dette velkjente graviditetssymptomet dukker vanligvis opp mellom to og åtte uker etter befruktningen, men kan hos noen komme tidligere, og det er slett ikke alltid man er kvalm bare om morgenen. Noen heldige kvinner slipper helt unna svangerskapskvalme, mens andre sliter med det gjennom hele graviditeten. Som regel er kvalmen verst i det første trimesteret (de første tolv ukene).


Hva kan det ellers være? Matforgiftning, fordøyelsesvansker, stress.

Trøtthet

Det er vanlig å føle seg trøtt og sliten i begynnelsen av svangerskapet, og dette kan starte allerede før menstruasjonen uteblir. I likhet med ømme bryster skyldes det dels den økte produksjonen av det beroligende hormonet progesteron, samt at kroppen har en stor jobb å gjøre med å beskytte og nære det voksende barnet i magen.

Hva kan det ellers være? Stress, utmattelse, depresjon, forkjølelse, influensa eller andre infeksjoner.

Svimmelhet

En god del kvinner opplever anfall av blodtrykksfall og svimmelhet i begynnelsen av graviditeten. Dette skyldes at blodårene utvider seg og blodtrykket blir lavere.

Hva kan det ellers være? Lavt blodsukker, søvnmangel, sykdom.

Hodepine

Mange nygravide får hodepine, spesielt pannehodepine, i dagene rundt den første uteblitte menstruasjonen. Dette skyldes hormonforandrigene i kroppen, eller endringer i blodsukker og blodtrykk.

Viktig: Dersom du må ta et smertestillende middel for hodepinen, må du velge produkter som inneholde paracetamol og ikke ibuprofen eller naproksen, som kan være skadelige for fosteret.

Hva kan det ellers være? PMS, stress, dehydrering, sykdom.

Hyppig vannlating

At gravide må tisse i ett sett er en kjent sak. I den siste delen av graviditeten skyldes det at urinblæra får mindre plass på grunn av det voksende barnet, men hos nygravide er det hormonelt.

Hva kan det ellers være? Urinveisinfeksjon, diabetes, stort væskeinntak.

Endret smaks- og luktesans

Selv om langt fra alle gravide bare MÅ ha jordbær i februar eller får andre “diller”, er det mange som opplever endrede smakspreferanser. Det er også vanlig med forsterket luktesans, og lukter man vanligvis ikke bryr seg om av kan oppleves som nærmest uutholdelige – eller ekstremt tiltrekkende. Kanskje har evolusjonen sørget for at blivende mødre er ekstra oppmerksomme på potensielle farer, som for eksempel skjemt eller infisert mat?

Hva kan det ellers være? PMS, mangel på bestemte næringsstoffer, dårlig kosthold.

Humørsvingninger

Svært mange kvinner opplever kraftige humørsvingninger i dagene før mensen, så dette tidlige graviditetstegnet er vanskelig å skille fra alminnelig PMS. I begge tilfellene er det hormonforandringene i kroppen som gir seg utslag i skiftende humør.

Hva kan det ellers være? PMS, stress, depresjon, andre psykiske problemer.

Rygg- og ligamentsmerter

Mange gravide får smerter i ryggen, spesielt i korsryggen, og noen får bekkenløsningssmerter allerede før graviditetstesten blir positiv. Senere i svangerskapet skyldes dette som regel at den voksende magen gir kroppen en ekstra belastning, men helt i begynnelsen av graviditeten kan man også ha hormonelt betingede rygg- og ligamentsmerter.

Hva kan det ellers være? PMS, stress, andre ryggproblemer.

Blødende tannkjøtt, spenn i tennene, metallsmak i munnen

Disse er nok blant de sjeldnere tidlige graviditetssymptomene, men enkelte nygravide opplever endringer i munnhulen. Som de fleste andre tidlige graviditetstegn skyldes også disse hormonforandringer i kroppen.

Hva kan det ellers være? Dårlig munnhygiene, infeksjoner.

Halsbrann

Halsbrann er en svært vanlig plage senere i svangerskapet. Dukker den opp når du er nygravid, skyldes det i likhet med de fleste andre graviditetssymptomer endringer i hormonene.

Hva kan det ellers være? Fordøyelsesproblemer, for mye syrlig og/eller sterk mat.

Comments are closed