Eggløsning

Eggløsning

Eggløsning er den månedlige prosessen der en eller flere eggceller, som er blitt modne og klare for befruktning, slippes fra en av eggstokkene dine.

For at du skal bli gravid, må eggcellen bli befruktet av en sædcelle (spermie) innen cirka 24 timer etter at det er sluppet. Hvis egget ikke blir befruktet i løpet av det første døgnet etter eggløsningen, går det til grunne, og sjansen til å bli gravid er forspilt i den aktuelle syklusen.

Heldigvis kan sædcellene leve inne i kroppen din i flere dager. Etter at mannen har ejakulert, svømmer de opp gjennom livmoren og inn i egglederen, og ligger «på vent» til egget kommer. Det er derfor mulig å bli gravid selv om siste samleie fant sted noen dager før eggløsningen.

Men jo nærmere eggløsningen du har sex, desto større er sjansen for å bli gravid. Når du ønsker å bli gravid er det derfor viktig å være sikker på at dere har samleie når du er fruktbar, og det kan være til stor hjelp å lære å finne ut når du har eggløsning.

Eggløsningsprosessen

I begynnelsen av hver menstruasjonssyklus begynner en håndfull eggceller å modnes i eggstokkene (punkt 1 i illustrasjonen nedenfor). Hver eggcelle ligger i en væskefylt «pose» som kalles en follikkel (2 og 3).

Når et egg er ferdig modnet, sprekker follikkelen og frigjør den modne eggcellen (4).

Eggløsning
Egget sendes nå ut i egglederen, et tynt rør som forbinder hver av eggstokkene med livmoren. Hvis egget blir befruktet, er det i egglederen det skjer.

Det befruktede egget fortsetter reisen gjennom egglederen og ned til livmoren, der det graver seg ned i livmorveggen. I gjennomsnitt skjer denne implantasjonen mellom sju og ti dager etter eggløsningen.

Restene av den tomme follikkelen blir til det gule legemet (punkt 5 og 6 i illustrasjonen), som produserer hormonet progesteron. Progesteron er viktig for å opprettholde livmorslimhinnen, slik at den kan ta imot det befruktede egget.

Alt du bør vite om eggløsning når du ønsker å bli gravid

I artiklene nedenfor finner du alt du trenger å vite om eggløsningen når du prøver å bli gravid: symptomer, timing av samleie, ulike metoder for å finne ut når du har eggløsning, og mye mer.

Eggløsningsslim: Utfloden forteller deg når du er mest fruktbar

Eggløsningsslim (ofte forkortet til EL-slim) er den slimete utfloden du av og til kan observere i dagene før du har eggløsning. Det spiller en viktig rolle i befruktningsprosessen. I det følgende finner du svar på alle spørsmålene du kanskje stiller deg rundt eggløsningsslimet: Hva er livmorsekret? Hvordan ser eggløsningsslim ut? Når kommer eggløsning i forhold til eggløsningsslim? Sekretet …

Eggløsningsslim: Utfloden forteller deg når du er mest fruktbar Les mer »

Eggløsningstester: Den enkleste måten å finne eggløsningen på

Eggløsningstester er det nyttigste verktøyet du har til rådighet når du prøver å bli gravid, bortsett fra en villig mann. Eggløsningstester forteller deg når eggløsningen er like ved å komme, og hjelper deg derfor å finne de par dagene i syklusen da du er aller mest fruktbar. Hva er en eggløsningstest? Eggløsningstester fungerer ved at de reagerer …

Eggløsningstester: Den enkleste måten å finne eggløsningen på Les mer »

Lutealfasen: Hvor lang bør den være, og hvordan beregner du lengden?

Lutealfasen er den andre halvdelen av menstruasjonssyklusen. Det er den delen av syklusen som kommer etter eggløsningen, når egget allerede er befruktet, eller ikke, og alt du kan gjøre er å vente og se. Men selv om lutealfasen kommer etter befruktningen, spiller den en viktig rolle for at du skal kunne bli gravid. Særlig er det viktig …

Lutealfasen: Hvor lang bør den være, og hvordan beregner du lengden? Les mer »

Måling av basaltemperatur for å finne eggløsning

Hva er basaltemperatur, og hva har temperatur med eggløsning å gjøre? Basaltemperaturen er kroppens temperatur i full hvile, og den påvirkes av hormonene som regulerer menstruasjonssyklusen. I den første delen av syklusen er det dominerende hormonet østrogen, som hjelper eggstokkene med å klargjøre et modent egg for eggløsning. Etter eggløsningen avtar produksjonen av østrogen. I stedet lages det nå mer av …

Måling av basaltemperatur for å finne eggløsning Les mer »

Når er eggløsning? De 3 beste metodene for å finne eggløsningsdagen

Når er eggløsning? Du har kanskje lært at kvinnens syklus er på 28 dager, og at eggløsningen skjer på den fjortende dagen i syklusen. Dette er imidlertid bare et statistisk gjennomsnitt. I realiteten varierer lengden på syklusen og eggløsningsdagen mye fra kvinne til kvinne. Eggløsningsdagen og sykluslengden kan også variere fra syklus til syklus for hver …

Når er eggløsning? De 3 beste metodene for å finne eggløsningsdagen Les mer »