Når er eggløsning? De 3 beste metodene for å finne eggløsningsdagen

Du har kanskje lært at kvinnens syklus er på 28 dager og at eggløsningen skjer på den fjortende dagen i syklusen, men dette er bare et statistisk gjennomsnitt. Lengden på syklusen og eggløsningsdagen varierer mye fra kvinne til kvinne, og kan også variere fra en syklus til den neste hos hver kvinne.

Eggløsningskalkulatorer på internett kan gi deg et hint om når omtrentlig du kan forvente å ha eggløsning, men vil du være helt sikker må du lære å bli kjent med din egen kropp.

Selv om noen av metodene vi diskuterer her kan virke fremmede og kanskje litt ekle til å begynne med, vil du sannsynligvis oppdage at det å bli kjent med kroppens fruktbarhetstegn kan være en spennede og berikende erfaring.

1. Bruk eggløsningstester

Den raskeste og enkleste metoden for å finne eggløsningen er å bruke eggløsningstester (ofte kalt “ovulation predictor kits” eller OPKs på engelske nettsteder). En positiv eggløsningstest er et varsel om at eggløsningen sannsynligvis er nært forestående, og at samleie akkurat nå har de beste muligheter til å gjøre deg gravid.

2. Observer utfloden (livmorsekretet)

Du har kanskje aldri tenkt over hvorfor utfloden din ser forskjellig ut på ulike tidspunkter i syklusen, men det er helt bestemte grunner til det. Ved nøye observasjon av utfloden (livmorsekretet) kan din egen kropp gi deg klare indikasjoner på når du er mest fruktbar.

3. Mål basaltemperaturen din

Ved å måle kroppstemperaturen din hver morgen og sammenligne resultatene fra dag til dag, kan du få bekreftet om du faktisk har eggløsning og om lutealfasen (tiden mellom eggløsning og neste mens) er lang nok til å opprettholde en begynnende graviditet.