Når er eggløsning? De 3 beste metodene for å finne eggløsningsdagen

Når er eggløsning?

Du har kanskje lært at kvinnens syklus er på 28 dager, og at eggløsningen skjer på den fjortende dagen i syklusen. Dette er imidlertid bare et statistisk gjennomsnitt.

I realiteten varierer lengden på syklusen og eggløsningsdagen mye fra kvinne til kvinne. Eggløsningsdagen og sykluslengden kan også variere fra syklus til syklus for hver enkelt kvinne. Så hvordan kan man da finne ut når eggløsningen faktisk er?

Sædtest

Eggløsningskalkulatorer på internett kan gi deg et hint om når omtrentlig du kan forvente å ha eggløsning. Vil du være helt sikker, må du imidlertid lære å bli kjent med din egen kropp.

Noen av metodene vi diskuterer her kan kanskje virke fremmede og litt ekle til å begynne med. Men sannsynligvis vil du oppdage at det å bli kjent med kroppens fruktbarhetstegn faktisk kan være en spennende og berikende erfaring!

1. Bruk eggløsningstester

Den raskeste og enkleste metoden for å finne eggløsningen er å bruke eggløsningstester (ofte kalt “ovulation predictor kits” eller OPKs på engelske nettsteder).

En positiv eggløsningstest er et varsel om at eggløsningen sannsynligvis er like rundt hjørnet. Det betyr at du bør ha samleie nå! Jo nærmere eggløsningen du har samleie, desto større sjanse har du nemlig til å bli gravid.

Les mer: Eggløsningstester: Den enkleste måten å finne eggløsningen på

2. Observer livmorsekretet

Du har kanskje aldri tenkt over hvorfor utfloden din ser forskjellig ut på ulike tidspunkter i syklusen? Det er imidlertid helt bestemte grunner til det.

Gjennom hele menstruasjonssyklusen skjer det ulike hormonelle endringer. Disse endringene påvirker også det sekretet som hele tiden skilles ut fra livmoren din (utfloden).

Når er eggløsning?
Når er eggløsning? Å observere livmorsekretet gjennom syklusen kan hjelpe deg å finne ut når du er mest fruktbar.

For det meste fungerer dette sekretet som en «barriere», som beskytter livmoren fra bakterier og andre fremmedlegemer. Men akkurat rundt eggløsningen endrer sekretet karakter. Det får en pH som er mye mer spermievennlig, og en eggehvite-lignende konsistens som hjelper sædcellene på vei mot egget slik at de kan befrukte det.

Hvis du observerer utfloden din nøye, kan du altså se kroppens egne klare indikasjoner på når du er mest fruktbar.

Les mer: Eggløsningsslim: Utfloden forteller deg når du er mest fruktbar

3. Mål basaltemperaturen din

Ved å måle kroppstemperaturen din hver morgen og sammenligne resultatene fra dag til dag, kan du få bekreftet at du faktisk har eggløsning.

Basaltemperaturen er kroppens temperatur i full hvile. Denne temperaturen påvirkes også av hormoner. Etter eggløsningen blir basaltemperaturen bittelitt høyere enn den var før eggløsningen. Endringen er ikke så stor at du kan kjenne det, men måler du temperaturen hver dag og fører oversikt vil du kunne se det.

Måling av basaltemperatur er også nyttig for å undersøke om lutealfasen (tiden mellom eggløsning og neste mens) er lang nok til å opprettholde en begynnende graviditet.

Les mer: Måling av basaltemperatur for å finne eggløsning