Eggløsningstester: Den enkleste måten å finne eggløsningen på

Eggløsningstester er det nyttigste verktøyet du har til rådighet når du prøver å bli gravid, bortsett fra en villig mann. Eggløsningstester forteller deg når eggløsningen er like ved å komme, og hjelper deg derfor å finne de par dagene i syklusen da du er aller mest fruktbar.

Hva er en eggløsningstest?

Eggløsningstester fungerer ved at de reagerer på et hormon i urinen din kalt luteiniserende hormon (LH).

Kroppen din produserer alltid noe LH, men like før eggløsningen skyter produksjonen i været.

Testsett

Eggløsningstester blir positive når det er mye LH i urinen. En positiv test betyr derfor at du mest sannsynlig har eggløsning i løpet av de neste to-tre dagene, og at det er på tide å ta på seg (eller kanskje helst ta av seg) sitt aller lekreste undertøy.

Hvordan bruke eggløsningstester

Det fins to hovedtyper av eggløsningstester, som begge er like pålitelige: Stavtester og såkalte strips.

For å bruke strips må du først samle urinen i en beholder. Stavtester kan holdes direkte i urinstrømmen, men mange syns det er lettere å bruke en beholder med stavtester også.

Slik gjør du:

  • Samle litt urin i en ren beholder
  • Hold testen i urinstrømmen eller dypp den i urinen og hold den der i 3-5 sekunder, eller så lenge bruksanvisningen indikerer
  • Vent 3-5 minutter, eller så lenge bruksanvisningen indikerer
  • Digital test: les av resultatet i testvinduet
  • Vanlig test: sammenlign styrken på de to strekene.

Les mer: Billige eggløsningstester: Digitale tester, stavtester og strips

Hvordan ser en positiv eggløsningstest ut?

Med digitale tester er det ikke rom for tolkning. Disse testene vil gi deg et ja/nei-svar på om du har mye LH i urinen og om eggløsningen er nært forestående. Les bruksanvisningen for å finne ut hvordan et positivt testresultat skal se ut (ofte er det et smilefjes).

På tradisjonelle tester med en kontrollstrek og en teststrek, må teststreken være like sterk som eller sterkere enn kontrollstreken for at resultatet skal kunne tolkes som positivt.

Eggløsningstest: Strimmel

Positiv eggløsningstest (strimmel)

I motsetning til graviditetstester betyr ikke to streker at testen er positiv. En synlig teststrek betyr bare at det er litt LH i urinen, og dette er som sagt normalt gjennom hele syklusen.

Hvis du syns det er vanskelig å tolke resultatene av eggløsningstestene dine, kan du kanskje finne hjelp i å se bilder av andres tester. Fertilityfriend.com har et utmerket galleri med bilder av tusenvis av negative såvel som positive tester. Du må opprette en (gratis) brukerkonto for å få tilgang til bildene.

Når skal jeg bruke eggløsningstestene?

Begynn å teste noen dager før du tror eggløsningen vil komme. Hvis du ikke vet når du kan forvente eggløsning, er det vanligvis anbefalt å begynne å teste 9-10 dager etter den første dagen med mensblødning (første syklusdag).

Hvis du har korte sykluser kan det være lurt å starte litt tidligere; hvis du har lange sykluser kan du prøve å vente noen flere dager før du begynner.

Ta testen til samme tid hver dag. I motsetning til graviditetstester får du ikke de mest pålitelige resultatene ved å bruke morgenurin (unntaket er hvis du bruker Clearblue Fertility Monitor).

Dette skyldes at kroppen utskiller mest LH tidlig på dagen, og den høyeste konsentrasjonen i urinen kommer derfor noe senere. De fleste får pålitelige resultater når de tester om ettermiddagen eller kvelden.

Unngå å teste like etter at du har drukket store mengder væske, da veldig utvannet urin kan gi upålitelige resultater.

Når slipper egget etter positiv eggløsningstest?

Den første dagen testen blir negativ igjen er den mest sannsynlige eggløsningsdagen. Ettersom det er mulig å få positive eggløsningstester i mer enn én dag i hver syklus, bør du fortsette å teste til du får én eller flere positive tester etterfulgt av en negativ test.

LH-nivået er på sitt høyeste rundt 12 til 36 timer før eggløsningen, men det er umulig å vite akkurat på timen når egget slipper. Det viktigste er uansett at dere har samleie så ofte som mulig fram til testene blir negative igjen, og gjerne i et par dager til etterpå for sikkerhets skyld.

Tips om bruk av eggløsningstester

  • En positiv eggløsningstest er ikke en garanti for at du faktisk får eggløsning. Kroppen kan forberede eggløsning og øke produksjonen av LH, men likevel ikke få til å slippe noe egg. Måling av basaltemperaturen vil kunne bekrefte at eggløsningen skjedde.
  • Det er også lurt å fortsette å sjekke livmorsekretet (utfloden). Informasjon fra flere kilder vil hjelpe deg å finne eggløsningstidspunktet så presist som mulig.
  • Hvis du får motstridende resultater fra eggløsningstester, livmorsekret og basaltemperatur er det umulig å si hvilket resultat som er “mest riktig”. Å finne eggløsningen er ikke en eksakt vitenskap, og dere bør fortsette å ha samleie minst annenhver dag til du er sikker på at eggløsningen er overstått.
  • Hvis du aldri får positive eggløsningstester bør du vurdere å begynne testingen tidligere i syklusen eller fortsette lenger, i tilfelle du har eggløsning veldig tidlig eller veldig sent i syklusen. Du kan også prøve å teste to ganger om dagen, f.eks. formiddag og kveld, for å øke sjansen for å fange opp LH-stigningen. Måling av basaltemperaturen kan bekrefte eller avkrefte at du faktisk har eggløsning.
  • Hvis du får positive eller nesten positive eggløsningstester hele tiden, kan det hende du har noe som heter polycystisk ovariesyndrom (PCOS). Dette syndromet kan gjøre det vanskelig å bli gravid. Hvis du alltid får positive eggløsningstester bør du ta kontakt med lege eller gynekolog.