Eggløsningsslim

Hvordan bli gravid? Eggløsningsslim forteller deg at du akkurat nå er aller mest fruktbar.

Eggløsningsslim – utflod som ligner rå eggehvite – forteller deg at du akkurat nå er aller mest fruktbar.

Eggløsningsslim er den slimete utfloden du av og til kan observere i dagene før du har eggløsning. Dette fruktbare sekretet har til oppgave å hjelpe sædcellene på veien opp gjennom skjede og livmor og fram til egglederne, der de kan finne og befrukte egget. Eggløsningsslimet spiller altså en viktig rolle i befruktningsprosessen.

Les også: Åtte tips for mer og bedre eggløsningsslim

Hva er livmorsekret?

Livmorhalsen er den nederste delen av livmoren din, og den befinner seg øverst i skjeden (vagina). Livmorsekretet skilles ut i livmorhalsen og kommer ut av skjeden som utflod, og dets viktigste funksjon er å beskytte livmoren mot bakterier fra skjeden. Det spiller imidlertid også en viktig rolle i befruktningen: Sædceller som kommer inn i skjeden må svømme gjennom livmorsekretet for å komme inn i livmoren og egglederne, der de kan møte den modne eggcellen og befrukte den.

Gjennom størstedelen av menstruasjonssyklusen utgjør livmorsekretet en “plugg” som tetter livmorhalsen igjen, og fungerer som en barriere for spermier og andre fremmedlegemer i skjeden. Men når eggløsningen nærmer seg forandrer sekretet konsistens. Det blir mer tyntflytende og endrer struktur, slik at spermiene kan komme seg opp til livmoren. Sekretet gjør det også mulig for spermiene å overleve i opptil fire-fem dager inne i kroppen din.

Eggløsningsslim er altså et tegn på at kroppen din forbereder seg til eggløsning og mulig befruktning. Ved å observere forandringene i livmorsekretet kan du få god informasjon om når du sannsynligvis er mest fruktbar.

Hvordan ser eggløsningsslimet ut?

Eggløsningsslim er veldig likt rå eggehvite. Det er vanligvis klart, men kan også være hvit- eller gulaktig. Det kan strekkes i lange tråder, fra noen få til 25 centimeter og til og med mer avhengig av kvaliteten. Fruktbart sekret blir ikke sugd opp av dopapiret når du tørker deg, men blir liggende i en klump oppå det.

I de første dagene etter menstruasjonen har du som regel lite eller ikke noe utflod. Ettersom dagene går blir sekretet mer og mer fuktig; ofte vil du ha en dag eller to med nokså klebrig sekret etterfulgt av noe som ligner fuktighetskrem, og deretter blir sekretet mer likt melk før du omsider får det fruktbare “eggehviteslimet”.

Etter eggløsningen tørker utfloden raskt opp igjen og blir mer sparsom.

Hvordan vet jeg når jeg har eggløsning?

Vanligvis kommer eggløsningen på den siste dagen med eggløsningsslim, eller dagen etter—ikke nødvendigvis den dagen du har mest sekret, eller når det er mest strekkbart. Noen kvinner kan se spor av blod i sekretet like før eggløsningen. Dette er et tegn på at du er veldig fruktbar, og du bør sørge for å ha samleie så raskt og så mange ganger som mulig. Når sekretet tørker opp er eggløsningen vanligvis overstått.


I noen sykluser kan du ha mer enn én periode med fruktbart sekret. Mest sannsynlig betyr det at kroppen begynte å forberede eggløsning, men av en eller annen grunn ble ikke egget sluppet og kroppen prøver på nytt noen dager senere. I noen tilfeller kan flere perioder med fruktbart sekret, spesielt hvis du også har lav basaltemperatur og uregelmessig sykluslengde, være et symptom på stoffskifteproblemer som bør tas opp med lege.

Kvaliteten og kvantiteten på livmorsekretet er veldig forskjellig fra kvinne til kvinne, og noen finner aldri det eggehvitelignende slimet. Hvis du er en av dem skal du betrakte de dagene da sekretet er våtest (melke- eller vannaktig) som dine mest fruktbare dager, men det er også lurt å bruke eggløsningstester samtidig til å bekrefte informasjonen du får fra sekretet. Her er noen tips om hvordan du kan få mer og bedre fruktbart sekret.

Sekretet gjennom syklusen i sammendrag:

  • Ikke fruktbar: Skjeden føles tørr, og det er lite eller ingen utflod.
  • Fruktbar: Skjeden føles fuktig eller klebrig. Sekretet ligner melk eller begynner å ligne eggehvite, men brytes når du strekker det.
  • Mest fruktbar: Skjeden føles våt og glatt. Sekretet er rikelig, ligner eggehvite og kan strekkes i lange tråder mellom fingrene.
  • Etter eggløsningen (ikke fruktbar): Skjeden føles tørr eller klebrig. Sekretet er tykt, ugjennomsiktig eller hvitt, og det er mye mindre av det enn før eggløsningen.

Hvordan sjekke livmorsekretet

Hvis du syns det er ekkelt å fingre med din egen utflod, bør du huske at du kommer til å måtte håndtere både oppgulp, oppkast, snørr og og avføring når du har fått babyen din. Du kan like godt begynne å trene først som sist!

  • Vask hendene.
  • Finn en stødig stilling som gjør det mulig å føre en finger inn i skjeden. Mange foretrekker å sitte på toalettet eller på huk på gulvet. Du kan også stå på gulvet og sette en fot på toalettsetet eller badekarkanten.
  • Før langfingeren inn i skjeden – vær forsiktig hvis du har lange negler. Bruk fingeren til å hente ut litt av livmorsekretet. Jo nærmere livmorhalsen du kommer, jo bedre.
  • Se på sekretet. Ligner det fuktighetskrem, melk, vann, eller eggehvite? Er det tørt og klumpete, vått, eller glatt?
  • Klem sammen tommel og langfinger, og prøv å strekke sekretet mellom dem. Er det strekkbart, eller brytes tråden?
  • Notér resultatet. Du kan bruke en alminnelig notisblokk eller en kalender, lage et skjema i Excel, eller bruke et ferdig skjema på internett. Fertilityfriend.com er gratis og veldig enkelt å bruke. Det er først og fremst beregnet på føring av temperaturmålinger, men det er også velegnet til å holde oversikt over andre fruktbarhetstegn. Det er ikke nødvendig å måle temperatur for å bruke skjemaet.

Ettersom du kan ha fruktbart sekret i et veldig kort tidsrom, bør du sjekket sekretet både morgen og kveld hver dag. Du bør også gjøre det til en vane å kjenne etter følelsen i skjeden gjennom dagen; med litt erfaring kan du lett kjenne forskjellen. Du kan også se etter i undertøyet: Ikke fruktbart sekret etterlater seg striper, mens fruktbart sekret lager våte sirkler.

Hvordan se forskjell på eggløsningsslim, sæd og lubrikasjon

Det er lett å ta feil av fruktbart sekret og lubrikasjonen som skilles ut i skjeden ved seksuell opphisselse, og du bør derfor ikke sjekke sekretet når du er opphisset. Det kan også være vanskelig å se forskjell på fruktbart sekret og sæd, så du bør sjekke sekretet før og ikke etter samleie.

Sæd og lubrikasjon vil vanligvis kunne strekkes i tynne tråder, men det tørker fort inn og begynner raskt å bryte hvis det strekkes flere ganger. Fruktbart livmorsekret former vanligvis én tykk tråd, og kan strekkes om igjen og om igjen.

Comments are closed