Eggløsningstester

Hvordan bli gravid? Finn ut hvordan du bruker eggløsningstester.
Eggløsningstester er det nyttigste verktøyet du har til rådighet når du prøver å bli gravid, bortsett fra en villig mann. Eggløsningstester forteller deg når eggløsningen er like ved å komme, og hjelper deg derfor å finne de par dagene i syklusen da du er aller mest fruktbar.

Hva er en eggløsningstest?

Eggløsningstester fungerer ved at de reagerer på et hormon i urinen din kalt luteiniserende hormon (LH). Kroppen din produserer alltid noe LH, men rundt 12 til 36 timer før eggløsningen skyter produksjonen i været. Eggløsningstester blir positive når det er mye LH i urinen. En positiv test betyr derfor at du mest sannsynlig har eggløsning i løpet av de neste to-tre dagene, og at det er på tide å ta på seg (eller kanskje helst ta av seg) sitt aller lekreste undertøy.

Hvordan bruke eggløsningstester

Det fins to hovedtyper av eggløsningstester, som begge er like pålitelige: Stavtester og såkalte strips. For å bruke strips må du først samle urinen i en beholder. Stavtester kan holdes direkte i urinstrømmen, men mange syns det er lettere å bruke en beholder med stavtester også.

  • Samle litt urin i en ren beholder
  • Hold testen i urinstrømmen eller dypp den i urinen og hold den der i 3-5 sekunder, eller så lenge bruksanvisningen indikerer
  • Sammenlign styrken på de to strekene, eller resultatet i vinduet på digitale tester, etter 3-5 minutter eller så lenge bruksanvisningen indikerer

Med digitale tester er det ikke rom for tolkning. Disse testene vil gi deg et ja/nei-svar på om du har mye LH i urinen og om eggløsningen er nært forestående. Les bruksanvisningen for å finne ut hvordan et positivt testresultat skal se ut (ofte er det et smilefjes).

På tradisjonelle tester med en kontrollstrek og en teststrek, må teststreken være like sterk som eller sterkere enn kontrollstreken for at resultatet skal kunne tolkes som positivt. I motsetning til graviditetstester betyr ikke to streker at testen er positiv. En synlig teststrek betyr bare at det er noe LH i urinen, og dette er normalt gjennom hele syklusen.

Hvis du syns det er vanskelig å tolke resultatene av eggløsningstestene dine, kan du kanskje finne hjelp i å se bilder av andres tester. Fertilityfriend.com har et utmerket galleri med bilder av tusenvis av negative såvel som positive tester. Du må opprette en (gratis) brukerkonto for å få tilgang til bildene.

Når skal jeg bruke eggløsningstestene?

Begynn å teste noen dager før du tror eggløsningen vil komme. Hvis du ikke vet når du kan forvente eggløsning, er det vanligvis anbefalt å begynne å teste 9-10 dager etter den første dagen med mensblødning (første syklusdag). Hvis du har korte sykluser kan det være lurt å starte litt tidligere; hvis du har lange sykluser kan du prøve å vente noen flere dager før du begynner.

Ta testen til samme tid hver dag. I motsetning til graviditetstester får du ikke de mest pålitelige resultatene ved å bruke morgenurin (unntaket er hvis du bruker Clearblue Fertility Monitor). Dette skyldes at kroppen utskiller mest LH tidlig på dagen, og den høyeste konsentrasjonen i urinen kommer derfor noe senere. De fleste får pålitelige resultater når de tester om ettermiddagen eller kvelden. Unngå å teste like etter at du har drukket store mengder væske, da veldig utvannet urin kan gi upålitelige resultater.

Ettersom det er mulig å få positive eggløsningstester i mer enn én dag i hver syklus, bør du fortsette å teste til du får én eller flere positive tester etterfulgt av en negativ test. Den første dagen testen blir negativ igjen er den mest sannsynlige eggløsningsdagen.


Tips om bruk av eggløsningstester

  • En positiv eggløsningstest er ikke en garanti for at du faktisk får eggløsning. Kroppen kan forberede eggløsning og øke produksjonen av LH, men likevel ikke få til å slippe noe egg. Måling av basaltemperaturen vil kunne bekrefte at eggløsningen skjedde.
  • Det er også lurt å fortsette å sjekke livmorsekretet (utfloden). Informasjon fra flere kilder vil hjelpe deg å finne eggløsningstidspunktet så presist som mulig.
  • Hvis du får motstridende resultater fra eggløsningstester, livmorsekret og basaltemperatur er det umulig å si hvilket resultat som er “mest riktig”. Å finne eggløsningen er ikke en eksakt vitenskap, og dere bør fortsette å ha samleie minst annenhver dag til du er sikker på at eggløsningen er overstått.
  • Hvis du aldri får positive eggløsningstester bør du vurdere å begynne testingen tidligere i syklusen eller fortsette lenger, i tilfelle du har eggløsning veldig tidlig eller veldig sent i syklusen. Du kan også prøve å teste to ganger om dagen, f.eks. formiddag og kveld, for å øke sjansen for å fange opp LH-stigningen. Måling av basaltemperaturen kan bekrefte eller avkrefte at du faktisk har eggløsning.
  • Hvis du får positive eller nesten positive eggløsningstester hele tiden, kan det hende du har noe som heter polycystisk ovariesyndrom (PCOS). Dette syndromet kan gjøre det vanskelig å bli gravid. Hvis du alltid får positive eggløsningstester bør du ta kontakt med lege eller gynekolog.

Comments are closed