Hva er eggløsning?

Eggløsning

Eggløsning skjer gjennom et komplekst samspill mellom mange ulike kjønnshormoner.

Eggløsning er den månedlige prosessen der en eller flere eggceller, som er blitt modne og klare for befruktning, slippes fra en av eggstokkene dine.

I begynnelsen av hver menstruasjonssyklus begynner en håndfull eggceller å modnes i eggstokkene. Hvert egg ligger i en “pose” som kalles en follikkel. Når et egg er ferdig modnet, sprekker follikkelen og sender eggcellen ut gjennom egglederen, et tynt rør som forbinder hver av eggstokkene med livmoren. Dette er i korte trekk prosessen som kalles eggløsning.

Du har bare én eggløsning i hver syklus. Det kan komme mer enn ett egg (toeggete tvillinger er et resultat av at det er sluppet mer enn ett egg i en syklus), men alle eggene vil komme innenfor et døgn.

Hvis egget ikke bli befruktet av en spermie innen et døgn etter eggløsningen går det til grunne, og sjansen for graviditet er forspilt i den syklusen. Heldigvis kan mannens spermier leve inne i kroppen din i noen dager før de møter og befrukter egget, men det er likevel bare noen få dager i hver syklus der befruktning og graviditet er mulig. Når du ønsker å bli gravid er det derfor viktig å være sikker på at dere har samleie når du er fruktbar, og det kan være til stor hjelp å lære å finne ut når du har eggløsning.

Når har jeg eggløsning?

Du har kanskje lært at kvinnens syklus er på 28 dager og at eggløsningen skjer på den fjortende dagen i syklusen, men dette er bare et statistisk gjennomsnitt. Lengden på syklusen og eggløsningsdagen varierer mye fra kvinne til kvinne, og kan også variere fra en syklus til den neste hos hver kvinne.

Eggløsningskalkulatorer på internett kan gi deg et hint om når omtrentlig du kan forvente å ha eggløsning, men vil du være helt sikker må du lære å bli kjent med din egen kropp. Selv om noen av metodene vi diskuterer her kan virke fremmede og kanskje litt ekle til å begynne med, vil du sannsynligvis oppdage at det å bli kjent med kroppens fruktbarhetstegn kan være en spennede og berikende erfaring.

Hvordan bruke eggløsningstester

Den raskeste og enkleste metoden for å finne eggløsningen er å bruke eggløsningstester (ofte kalt “ovulation predictor kits” eller OPKs på engelske nettsteder). En positiv eggløsningstest er et varsel om at eggløsningen sannsynligvis er nært forestående, og at samleie akkurat nå har de beste muligheter til å gjøre deg gravid.

Hvordan observere utfloden (livmorsekretet)

Du har kanskje aldri tenkt over hvorfor utfloden din ser forskjellig ut på ulike tidspunkter i syklusen, men det er helt bestemte grunner til det. Ved nøye observasjon av utfloden (livmorsekretet) kan din egen kropp gi deg klare indikasjoner på når du er mest fruktbar.

Hvordan måle basaltemperatur

Ved å måle kroppstemperaturen din hver morgen og sammenligne resultatene fra dag til dag, kan du få bekreftet om du faktisk har eggløsning og om lutealfasen (tiden mellom eggløsning og neste mens) er lang nok til å opprettholde en begynnende graviditet.


 

Comments are closed