Kan eggløsningstester brukes som graviditetstester?

Hvis du noen gang har vært på et forum for prøvere, har du sikkert kommet over dette fundamentale spørsmålet: kan eggløsningstester (EL-tester) brukes til å teste for graviditet?

Det enkle svaret er ja, det er mulig. Hvis du er gravid og tar en eggløsningstest, vil testen bli positiv.

Vi anbefaler imidlertid ikke å bruke eggløsningstester på denne måten, av årsaker vi skal komme tilbake til.

Sædtest

Hvorfor du vil få en positiv eggløsningstest hvis du er gravid

Eggløsningstester er laget for å fange opp den raske økningen i produksjonen av hormonet LH, luteiniserende hormon, som oppstår like før eggløsningen. Kvinnekroppen produserer imidlertid noe LH gjennom hele syklusen, og derfor vil det alltid være en synlig teststrek på eggløsningstestene.

Graviditetstester, på den annen side, reagerer på hormonet hCG, humant choriongonadotropin. I motsetning til LH produseres hCG kun under graviditet (samt av enkelte typer kreftsvulster, men det er en annen historie).

Nå har det seg slik at LH og hCG har svært lik molekylstruktur — faktisk er de nesten identiske.

EL-test som gravitest: LH og hCG

Kilde: scielo.br

Eggløsningstester reagerer når de finner spor av de blå «boblene». Siden denne delen av strukturen er lik for begge hormonene, ser ikke EL-testene forskjell på dem. Har du enten LH eller hCG i urinen, vil det slå ut på testen i begge tilfeller. Og hvis nivået er høyt nok av det ene eller det andre hormonet, blir testen positiv.

Dette er grunnen til du vil få positive eggløsningstester hvis du er gravid.

Det fins imidlertid en liten forskjell mellom de to hormonene. Ser du de ekstra N’ene og O’ene på tegningen som representerer hCG? (De kalles for øvrig «seter for N-koblet og O-koblet glykosylering», men det trenger du heldigvis ikke å huske!)

Det er dette som gir utslag på graviditetstester: den bittelille biten av strukturen som er unik for hCG. Uansett hvor mye LH du har i urinen, vil ikke graviditetstestene bli positive hvis de ikke også finner hCG.

Dette forklarer hvorfor eggløsningstester kan brukes som graviditetstester, mens det motsatte ikke er mulig.

Digitale eggløsningstester som graviditetstester

Det spiller ingen rolle hva slags eggløsningstest du bruker: strips eller stavtest, vanlig eller digital. Alle vil slå ut på både LH og hCG.

Digital eggløsningstest

Den eneste forskjellen er at hvis du tester for graviditet med en digital eggløsningstest, trenger du ikke å tolke resultatet. På vanlige tester kan det være vanskelig å si om teststreken er like sterk som kontrollstreken eller ikke, men med digitale tester er det ikke rom for tvil: testen er enten positiv eller negativ.

Du bør aldri en digital test (EL-test eller graviditetstest) fra hverandre og forsøke å tyde strekene på stripsen på innsiden. Denne stripsen vil nemlig nesten alltid ha to streker, men du kan ikke tolke noe ut fra dem. Strekene kan ikke leses på samme måte som med vanlige tester. Stol på resultatet du fikk i det digitale vinduet.

Hvorfor vi ikke anbefaler å teste for graviditet med EL-tester

Så hvorfor trenger vi egentlig graviditetstester, hvis eggløsningstester kan gjøre jobben?

Selv om det vanligvis vil fungere, er det flere grunner til at vi ikke anbefaler å bruke eggløsningstester til å teste for graviditet.

For det første kan en positiv eggløsningstest kan være en kilde til forvirring. En positiv graviditetstest levner ingen tvil: du er gravid. En positiv eggløsningstest, på den annen side, kan bety at du er gravid, men den kan også bety at du bare av en eller annen grunn har mye LH i urinen.

For det andre kan det være kinkig å tolke testen. Graviditetstester er entydige: en strek er en strek. Har testen en synlig teststrek, er du gravid. Eggløsningstester vil på sin side alltid ha en synlig teststrek, og testen er bare positiv dersom teststreken er like sterk som eller sterkere enn kontrollstreken.

Så hva er egentlig på gang hvis teststreken er mørkere enn vanlig utenom eggløsning, men ikke riktig like sterk som kontrollstreken? Hva hvis strekene er nesten like sterke? Er du gravid? Kanskje, kanskje ikke …

Og for det tredje er eggløsningstester som regel mindre følsomme enn graviditetstester. Hvis du faktisk er gravid, vil du sannsynligvis få en positiv graviditetstest før eggløsningstestene blir positive.

Summa summarum: hvis du allerede vet at du er gravid, er det bare å ha det gøy med EL-testene du fikk til overs. Men er hensikten med testingen å få svar på om du er gravid eller ikke, bør du holde deg til ekte graviditetstester.