Syklus: Mens, eggløsning og graviditet

Hva er menstruasjonssyklusenEn god forståelse av hva som egentlig skjer gjennom menstruasjonssyklusen kan hjelpe deg til å bli raskere gravid.

Hva menes egentlig med syklus? Når begynner en ny syklus? Hvor lenge bør syklusen vare, og når i syklusen er du mest fruktbar?

Denne artikkelen tar sikte på å gi svar på alle disse spørsmålene, og flere til.

Hva er menstruasjonssyklusen?

Menstruasjonssyklusen (heretter bare kalt syklusen) er den månedlige prosessen der kvinnekroppen forbereder en mulig graviditet.

Syklusen kan deles inn i to hovedfaser:

  • I den første delen av syklusen modner kroppen din en eggcelle, slik at den kan bli befruktet av sæden til partneren din. Denne fasen, som kalles follikkelfasen, begynner den første dagen du har mens og varer til den dagen du har eggløsning.
  • I den andre delen av syklusen, når eggløsningen er over, gjør livmoren seg klar til å ta imot eggcellen dersom den ble befruktet. Denne fasen kalles lutealfasen. Lutealfasen begynner den første dagen etter eggløsningen, og varer til den siste dagen før du får mens på nytt.

La oss se nærmere på nøyaktig hva som skjer i kroppen, fra den første dagen i en syklus og fram til den tar slutt og en ny syklus begynner.

Når starter syklusen?

Hver ny syklus starter den dagen du får mensen, som er den første dagen med friskt blod. Det er veldig vanlig å ha rosa eller brunfarget utflod (dette kalles spotting) i en dag eller to før selve mensblødningen starter, men spotting skal ikke regnes som starten på syklusen.

Spotting er rosa- eller brunfarget utflod, som skyldes at det er spor av blod i utfloden (rosa utflod: friskt blod, brun utflod: gammelt, størknet blod).

På engelsk kalles den første syklusdagen Cycle Day 1, ofte forkortet til CD1.

Mensblødningen varer som regel i 3 til 7 dager. Blødningen er vanligvis sterkest de første dagene, og avtar gradvis før den gjerne ender med en dag eller to med brun eller rosa spotting.

Om du blør i 3, 5 eller 7 dager har ingen betydning for når du får eggløsning, eller på hvor lang syklusen blir totalt. Hormonene som stimulerer eggmodningen setter i gang på første syklusdag, ikke når blødningen stopper. Eggløsningsdagen regnes derfor ut fra første, ikke siste dag med mens.

For de fleste er det altså ikke spesielt nyttig å registrere hvor lenge mensblødningen varer. Men hvis du ofte blør i mer enn 7 dager, særlig hvis blødningen er kraftig og/eller smertefull, kan det være et symptom på muskelknuter i livmoren, endometriose eller et annet gynekologisk problem. Hvis du plages med langvarige og smertefulle mensblødninger, bør du oppsøke en flink og forståelsesfull gynekolog.

Forberedelse til eggløsning

Follikler er små, væskefylte “poser” på eggstokkene dine. Hver follikkel inneholder en umoden eggcelle, som kalles en oocytt i medisinsk fagterminologi.

Hver gang du får menstruasjon og en ny syklus er i gang, begynner en kjertel i hjernen din å produsere follikkelstimulerende hormon (FSH). Dette hormonet gjør at noen av folliklene begynner å modne eggcellen som ligger inni dem.

Menstruasjonssyklusen: Follikkelfasen

FSH stimulerer dessuten eggstokkene til å produsere et annet viktig hormon: Østrogen. Østrogen gjør at slimhinnen på innsiden av livmoren din blir tykkere og fylles opp med blod og næringsstoffer, som forberedelse til å ta imot og gi næring til et befruktet egg.

Østrogen gjør også at livmorsekretet ditt (utfloden din) endrer seg og blir mer spermievennlig.

Gjennom det meste av syklusen fungerer livmorsekretet som en sperre som effektivt beskytter inngangen til livmoren mot bakterier og andre fremmedlegemer, også sædceller. Men akkurat like før eggløsningen endrer sekretet konsistens og pH (surhetsgrad). Dette gjør at sædcellene kan overleve i sekretet i flere dager, og hjelper dem på svømmeturen fram til eggcellen.

Les mer: Åtte tips for mer og bedre eggløsningsslim

Østrogenet gjør etter hvert at FSH-produksjonen stopper, slik at bare én eller kanskje to av folliklene som begynte å modne egg i starten av syklusen blir “dominante” og fullfører modningsprosessen.

Til slutt stimulerer østrogenet produksjonen av enda et hormon, kalt luteiserende hormon (LH). LH er det hormonet som utløser eggløsningen, ved at det får den dominante follikkelen til å slippe ut eggcellen den inneholder.

Hormonene FSH og LH før og etter eggløsning

LH er det hormonet som gir utslag på eggløsningstester. Kroppen din produserer alltid noe LH, og som regel vil du derfor kunne se en svak teststrek på eggløsningstestene uansett når i syklusen du tester. Men LH-produksjonen øker kraftig like før eggløsning, og når en topp mellom 12 og 36 timer før eggcellen slippes. Det er denne kortvarige økningen i LH som gjør at eggløsningstestene blir positive.

Les mer: Eggløsningstester

Eggløsning

Den raske økningen i LH får den dominante follikkelen til å åpne seg og slippe ut den modne eggcellen. Uttrykket “eggløsning” beskriver dette presise øyeblikket, der eggcellen forlater follikkelen.

Noen kvinner kan kjenne en plutselig, skarp smerte (noen ganger kalt mittelschmertz) på den ene siden av magen nedenfor navlen når de har eggløsning, men det er minst like vanlig å ikke kjenne noe i det hele tatt. Slike stikkende smerter kan også skyldes at egglederne beveger seg litt for å hjelpe egget på veien mot livmoren, og bør ikke tolkes som et sikkert tegn på at du har eggløsning. For de fleste kvinner er det umulig å vite nøyaktig når eggløsningen skjer.

Du har kanskje lært at kvinner har eggløsning på den 14. dagen i syklusen (CD14), men dette er bare et gjennomsnitt. Det er helt normalt å ha eggløsning på en annen dag i syklusen, og at eggløsningsdagen varierer fra syklus til syklus.

Noen ganger slippes det mer en ett egg; det er slik toeggete tvillinger blir til. Men begge (eller alle) eggene blir sluppet innen en 24-timersperiode. Du kan ikke ha mer enn én eggløsning i en gitt syklus.

Om egget blir sluppet fra høyre eller venstre eggstokk, er tilfeldig. Hvis begge eggstokkene er friske, er det ikke noe mønster for hvilken eggstokk som kommer til å slippe egget fra den ene syklusen til den neste.

Les mer: Hva er eggløsning?

Etter eggløsningen

Eggcellens reise gjennom egglederen mot livmoren

Så snart det modne egget er blitt sluppet ut av follikkelen det lå i, blir det fanget opp av de fingerlignende endene (fimbriene) av en av egglederne, der det begynner reisen gjennom egglederen mot livmoren.

Dersom en av egglederne mangler, er det fascinerende nok mulig for den andre egglederen å fange opp et egg som slippes fra eggstokken på motsatt side.

Dersom egget blir befruktet av en sædcelle skjer dette i egglederen, før egget når livmoren. Siden egget bare lever i cirka et døgn etter eggløsningen, er sjansen størst for å bli gravid hvis det allerede ligger sædceller klare og venter når egget blir sluppet. Dette er grunnen til at det er anbefalt å ha sex så ofte som mulig de siste dagene før eggløsningen.  Hvis egget ikke blir befruktet innen 24 timer dør det, og sjansene til befrukting er forspilt i den aktuelle syklusen.

Den første dagen etter eggløsning markerer starten på lutealfasen. Kroppen er ferdig med å modne og slippe en befruktningsklar eggcelle for denne gang, og begynner å gjøre seg klar til å ta imot et befruktet egg og opprettholde en graviditet.

Lutealfasen

Umiddelbart etter eggløsningen forvandles den tomme eggposen (follikkelen) som egget lå i, og blir til det gule legemet. På latin kalles det gule legemet for corpus luteum, som har gitt lutealfasen dens navn.

Det gule legemet setter i gang produksjonen av enda et viktig hormon: Progesteron. Progesteronet bidrar til at livmorslimhinnen fortsetter å tykne, bygge seg opp og gjøre seg klar til å ta imot det befruktede egget.

Progesteronet gjør også at kroppstemperaturen din øker med inntil en halv grad. Du kan neppe kjenne forskjellen, men du kan se den hvis du måler og noterer temperaturen din hver morgen. Dette er en nyttig metode for å bekrefte at du faktisk har hatt eggløsning.

Les mer: Måling av basaltemperatur

Hva som skjer videre kommer an på om egget ble befruktet eller ikke.

Hvis egget ble befruktet, vil det normalt nå fram til livmoren og feste seg til livmorveggen (dette kalles implantasjon) mellom 6 og 12 dager etter eggløsningen. Implantasjonen setter umiddelbart i gang produksjonen av graviditetshormonet humant chorion-gonadotropin (hCG).

hCG signaliserer til det gule legemet at det må fortsette å produsere progesteron for å opprettholde livmorslimhinnen, fordi det er denne slimhinnen som gir næring til embryoet (det bittelille fosteret) fram til morkaken overtar denne funksjonen noen uker ut i svangerskapet.

Siden livmorslimhinnen blir opprettholdt på denne måten, blir den ikke støtt ut som i en vanlig syklus, og menstruasjonen uteblir. Uteblitt mens er ofte det første tegnet på at du er gravid.

Det er hormonet hCG som gir utslag når du tar en graviditetstest. Når egget fester seg i livmorveggen og hCG-produksjonen begynner, er konsentrasjonen av hCG i urinen fortsatt for lav til at det kan fanges opp av testene. Men i et sunt svangerskap dobles nivået av hCG hver 2. til 3. dag i begynnelsen, og en følsom graviditetstest vil kunne gi positivt resultat 3-4 dager etter implantasjonen (7-10 dager etter eggløsningen).

Menstrual cycle estrogen progesterone

Hvis egget ikke ble befruktet, settes det ikke i gang noen produksjon av hCG. Det gule legemet mottar ingen signaler om å opprettholde progesteronproduksjonen, det begynner å krympe, og hormonnivåene dine faller. Det er denne endringen som forårsaker de typiske PMS-symptomene (Pre-Menstrual Syndrome), som tretthet, irritabilitet, oppblåsthet og ømme bryster.

Når produksjonen av progesteron når et bunnivå, begynner nedbrytingen av livmorslimhinnen som ble bygd opp gjennom hele syklusen. Slimhinnen faller sammen, og støtes ut av livmoren som menstruasjon. En ny syklus er i gang.

Normal sykluslengde

Lengden på menstruasjonssyklusen varierer betydelig fra kvinne til kvinne. “Standarden” på 28 dager er kun et gjennomsnitt, og alt mellom 21 og 35 dager er normalt.

Hvor lenge follikkelfasen (den første delen av syklusen) varer, kan også variere fra syklus til syklus. Dette betyr at det kan være vanskelig å forutse hvilken dag eggløsningen kommer. Og selv om du har regelmessige sykluser og vanligvis har eggløsning på syklusdag 15 (CD15), kan du når som helst komme til å få eggløsning på CD12 eller CD18 i stedet, for eksempel.

Det er lite sannsynlig at du får eggløsning før den tiende dagen i syklusen, ettersom egget trenger et minimum av tid for å kunne modnes. Sen eggløsning er mye vanligere, og kvinner med svært uregelmessig syklus kan få eggløsning flere måneder etter at de sist hadde mens.

Les mer: Hvordan bli gravid med uregelmessig syklus

Mens lengden på follikkelfasen kan være varierende, er lutealfasen vanligvis like lang i hver syklus hos den enkelte kvinne. Lutealfasen varer normalt mellom 12 og 16 dager. Hvis lutealfasen din er kortere enn 10 dager, bør du ta det opp med gynekologen. En veldig kort lutealfase kan gjøre det vanskelig å bli gravid, fordi egget ikke rekker å feste seg og sende de nødvendige hormonelle signalene før livmorslimhinnen bryter sammen og støtes ut.

Oppsummering

  • I første del av syklusen, follikkelfasen, modner kroppen din en eggcelle og begynner å forberede livmorslimhinnen til graviditet.
  • Under eggløsningen slippes en moden eggcelle fra en av eggstokkene dine. Eggløsningen markerer overgangen fra follikkelfasen til lutealfasen.
  • I andre del av syklusen, lutealfasen, fortsetter kroppen å bygge opp livmorslimhinnen slik at den kan ta imot og gi næring til et voksende embryo (foster).
  • Hvis eggcellen ble befruktet, fester den seg i livmoren (implantasjon) mellom 6 og 10 dager etter eggløsningen. Dette utløser produksjon av hormoner som gjør at livmorslimhinnen ikke blir utstøtt, og menstruasjonen uteblir.
  • Hvis eggcellen ikke ble befruktet, avtar hormonproduksjonen. Når den kommer ned på et visst nivå, bryter livmorslimhinnen sammen og støtes ut. Du får mens, og en ny syklus begynner.

Hvis du vil lære mer om de komplekse og fascinerende prosessene som gjør det mulig for kvinner å bli gravide og føde barn, kan vi varmt anbefale boka Taking Charge Of Your Fertility av Toni Weschler.

Comments are closed