Eggløsning

Eggløsning er den månedlige prosessen der en eller flere eggceller, som er blitt modne og klare for befruktning, slippes fra en av eggstokkene dine.

For at du skal bli gravid, må eggcellen bli befruktet av en sædcelle (spermie) innen cirka 24 timer etter at det er sluppet. Hvis egget ikke blir befruktet i løpet av det første døgnet etter eggløsningen, går det til grunne, og sjansen til å bli gravid er forspilt i den aktuelle syklusen.

Heldigvis kan sædcellene leve inne i kroppen din i flere dager. Etter at mannen har ejakulert, svømmer de opp gjennom livmoren og inn i egglederen, og ligger «på vent» til egget kommer. Det er derfor mulig å bli gravid selv om siste samleie fant sted noen dager før eggløsningen.

Men jo nærmere eggløsningen du har sex, desto større er sjansen for å bli gravid. Når du ønsker å bli gravid er det derfor viktig å være sikker på at dere har samleie når du er fruktbar, og det kan være til stor hjelp å lære å finne ut når du har eggløsning.

Eggløsningsprosessen

I begynnelsen av hver menstruasjonssyklus begynner en håndfull eggceller å modnes i eggstokkene (punkt 1 i illustrasjonen nedenfor). Hver eggcelle ligger i en væskefylt «pose» som kalles en follikkel (2 og 3).

Når et egg er ferdig modnet, sprekker follikkelen og frigjør den modne eggcellen (4).

Eggløsning
Egget sendes nå ut i egglederen, et tynt rør som forbinder hver av eggstokkene med livmoren. Hvis egget blir befruktet, er det i egglederen det skjer.

Det befruktede egget fortsetter reisen gjennom egglederen og ned til livmoren, der det graver seg ned i livmorveggen. I gjennomsnitt skjer denne implantasjonen mellom sju og ti dager etter eggløsningen.

Restene av den tomme follikkelen blir til det gule legemet (punkt 5 og 6 i illustrasjonen), som produserer hormonet progesteron. Progesteron er viktig for å opprettholde livmorslimhinnen, slik at den kan ta imot det befruktede egget.

Alt du bør vite om eggløsning når du ønsker å bli gravid

I artiklene nedenfor finner du alt du trenger å vite om eggløsningen når du prøver å bli gravid: symptomer, timing av samleie, ulike metoder for å finne ut når du har eggløsning, og mye mer.

EnregistrerEnregistrer

EnregistrerEnregistrer

EnregistrerEnregistrer

Kan jeg bli gravid 3, 4 eller 5 dager før eggløsning?

Befruktning – det magiske øyeblikket da en sædcelle og en eggcelle smelter sammen og former spiren til et nytt liv – kan bare skje umiddelbart etter eggløsningen. Når et modent egg slippes fra en av eggstokkene dine, må det bli befruktet innen 24 timer (kanskje til og med mindre), ellers …

Kan jeg ha mer enn én eggløsning i en syklus?

Er det mulig å ha mer enn én eggløsning i en syklus? Det enkle svaret er nei. Så snart et modent egg har blitt sluppet fra en av eggstokkene dine, begynner kroppen å produsere hormonet progesteron, som forhindrer at det slippes flere egg før i neste syklus. Det er imidlertid …

Måling av temperatur for å finne eggløsning

Hva har kroppstemperaturen din med eggløsning å gjøre? Basaltemperaturen er kroppens temperatur i full hvile, og den påvirkes av hormonene som regulerer menstruasjonssyklusen. I den første delen av syklusen er det dominerende hormonet østrogen, som hjelper eggstokkene med å klargjøre et modent egg for eggløsning. Etter eggløsningen avtar produksjonen av østrogen. …

Eggløsningsslim: Utfloden forteller deg når du er mest fruktbar

Eggløsningsslim er den slimete utfloden du av og til kan observere i dagene før du har eggløsning. Dette fruktbare sekretet har til oppgave å hjelpe sædcellene på veien opp gjennom skjede og livmor og fram til egglederne, der de kan finne og befrukte egget. Eggløsningsslimet spiller altså en viktig rolle …