Hvordan skjer befruktning?

Hvordan skjer befruktning

Eggcellen må befruktes innen et døgn etter at det er sluppet fra eggstokken.

Når et modent egg blir sluppet fra en av eggstokkene dine under eggløsningen, fanges det umiddelbart opp av en av egglederne og begynner sin reise mot livmoren. For at du skal bli gravid må egget møte en sædcelle inne i egglederen og bli befruktet innen et døgn etter eggløsningen, ellers går det til grunne og sjansen for graviditet er forspilt i den syklusen.

Heldigvis kan sædceller overleve i livmoren og egglederne i et par dager etter samleie, til og med opptil fem dager under ideelle forhold. Men vil dere gi dere selv de aller beste sjanser for graviditet, spesielt hvis dere allerede har prøvd en stund, er det viktig å sørge for at et rikelig antall levende sædceller ligger klare til å befrukte egget så snart eggløsningen er et faktum.

Et nytt liv blir til

Når en sædcelle trenger inn i eggcellen og befrukter den, blandes det genetiske materialet fra de to cellene og danner en ny celle – den aller første spiren til nytt liv. I dette magiske øyeblikket fastlegges øyenfarge, voksen høyde og alle andre genetiske trekk som vil utgjøre det nye, unike mennesket. Kromosomene fra sædcellen avgjør om barnet blir gutt eller jente.

Den nye cellen begynner raskt å dele seg, og danner en voksende celleklump som kalles en blastocyst. Denne fortsetter å forflytte seg gjennom egglederen mot livmoren, en reise som tar mellom fire og ti dager. Du er ikke egentlig gravid før blastocysten har festet seg i livmorveggen, der den blir et embryo og deretter, etter ni uker, et foster.

Idet celleklumpen fester seg i livmorveggen begynner produksjonen av et hormon kalt hCG (humant chorion gonadotropin). hCG stimulerer utskillelsen av et annet hormon, progesteron, som styrker livmorslimhinnen slik at den kan gi næring til det voksende embryoet i stedet for å bli utstøtt som menstruasjonsblod. hCG er også det hormonet som gir utslag på graviditetstester.

Comments are closed