Sjømat-elskere har oftere sex og blir raskere gravide, ifølge studie

Spiser du fisk, blir du frisk gravid? Ting kan faktisk tyde på det.

Par som spiser fisk og sjømat mer enn to ganger i uka har oftere sex og blir raskere gravide enn andre par som prøver å bli gravide. Det er konklusjonen fra en studie publisert i Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism i mai 2018.

Forskerne fulgte 500 par fra statene Michigan og Texas i USA, som alle forsøkte å bli gravide. Deltakerne logget livsstilsdata som kosthold og seksuell aktivitet hver dag, og ble fulgt fram til de ble gravide eller i inntil et år.

Testsett

Resultatene viste at par som spiste mer enn to sjømatmåltider i uka hadde sex oftere enn de som spiste sjømat sjeldnere. De ble også raskere gravide: etter ett år var 92 prosent av sjømatspiserne blitt gravide, sammenlignet med 79 prosent av parene som spiste mindre sjømat.

Forskerne fant at sammenhengen mellom sjømatinntak og prøvetid ikke utelukkende kunne tilskrives at sjømatspiserne var mer seksuelt aktive. De mener derfor at det å spise fisk og sjømat kan påvirke biologiske faktorer som sædkvalitet, eggløsning eller embryokvalitet.

En av forfatterne av studien, Audrey Gaskins, Sc.D., uttalte:

Resultatene våre understreker betydningen ikke bare kvinners, men også menns kosthold har for hvor lang tid det tar å bli gravid, og tyder på at begge partnerne bør få inn mer sjømat i kostholdet for best mulig fruktbarhet.

Les mer:

Hva med miljøgifter?

Fisk og annen sjømat bør være en viktig del av kostholdet ditt mens du prøver å bli gravid, ikke bare for optimal fruktbarhet. Det å spise fisk er også viktig for fosterets vekst og utvikling under graviditeten, og for god helse i tidlig barndom. Likevel er unge kvinner mellom 18 og 30 år blant de som spiser minst fisk i Norge.

Noen bekymrer seg for miljøgifter, særlig kvikksølv, i fisk og sjømat. Dessverre inneholder praktisk talt all fisk en viss mengde miljøgifter, men norske helsemyndigheter er klare på at helsefordelene ved å spise fisk oppveier de ubetydelige risikoene som dagens nivå av miljøgifter i fisk representerer.

Helsedirektoratets nyeste anbefaling er å spise 300–450 gram ren fisk i uka. Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild.

Skalldyr og annen sjømat er ikke inkludert i de anbefalte to-tre porsjonene fisk, men disse matvarene har ofte et gunstig innhold av næringsstoffer og kan med fordel inkluderes i kostholdet, de også.