Graviditetstest: Når kan du teste, og hvordan fungerer det?

Ventetiden fra eggløsning til mensen du håper uteblir kan være riktig pinefull når babyønsket er sterkt og du helst skulle vært gravid i går.

Graviditetstester til hjemmebruk er lett tilgjengelige og relativt billige, og kan bekrefte graviditet opptil flere dager før du forventer mensen.

Hvordan fungerer graviditetstester?

Graviditetstester blir positive hvis urinen som testes inneholder hormonet hCG (humant chorion gonadotropin).

Testsett

Produksjonen av hCG settes i gang når det befruktede egget, eller embryoet, fester seg i livmorveggen mellom 6 og 12 dager etter eggløsningen. Du kan lese mer om dette i artikkelen om befruktning.

Det beste er å teste med morgenurin (urinen fra dagens første toalettbesøk). Den er vanligvis mest konsentrert, og har derfor størst sannsynlighet for å inneholde målbare mengder hCG.

Hvis du tester tidlig (før det er gått 14 dager siden eggløsningen) vil morgenurin som regel gi det mest pålitelige resultatet.

Hvor tidlig kan jeg ta graviditetstest?

De første par dagene etter at det befruktede egget har festet seg, er produksjonen av hCG fortsatt for liten til å kunne måles med en hjemmetest. Nivået fordobles imidlertid omtrent annenhver dag.

Graviditetstest: Når kan du teste?

Graviditetstester kan bekrefte graviditet opptil flere dager før du forventer mensen.

hCG-nivået uttrykkes som mIU/ml eller «milli-internasjonale enheter per milliliter», ofte bare som mIU. De mest følsomme testene kan fange opp så lite som 5 mIU/ml, og kan vise et positivt resultat så tidlig som 8 dager etter eggløsningen.

Det er mulig å få en positiv test enda tidligere, men det er ikke vanlig, og mange gravide kvinner vil ikke få en positiv test før 10, 12 eller til og med 14 dager etter eggløsningen.

Tidlig testing kan være spennende og nesten avhengighetsskapende, men også veldig nervepirrende og frustrerende. Hvis du klarer å vente med å teste til 12-14 dager etter eggløsningen, kan du være relativt trygg på at resultatet er riktig.

Slik tolker du graviditetstesten

Digitale tester gir ikke noe rom for tolkning. De har et vindu der testresultatet framkommer svart på hvitt – «Gravid» eller «Ikke gravid».

Ikke ta digitale tester fra hverandre for å se på testpinnen inni. Ofte vil det være to streker på den, selv om du ikke er gravid. Stol på det digitale testresultatet, eller test på nytt om et par dager hvis du tror du kan ha testet for tidlig.

Tradisjonelle tester har to striper med antistoffer, enten to parallelle streker eller to streker som former et kryss. En av strekene, kontrollstreken, får alltid farge når den blir våt. Den andre, teststreken, får farge bare dersom den blir tilsatt urin som inneholder hCG.

Positiv graviditetstest
Positiv graviditeststest der teststreken og kontrollstreken danner et kryss. Foto: Sean Drelinger / CC BY-NC-SA 2.0

Hvis du ikke er gravid, eller hvis du tester for tidlig til at testen kan fange opp hCG i urinen enda, vil testen være negativ: Bare kontrollstreken er synlig.

Hvis du er gravid, vil det positive resultatet vises som to parallelle fargede streker eller som et kryss. Hvis du tester tidlig, kan teststreken være veldig svak. Det betyr ingenting: Hvis streken er der, er du gravid! Vær imidlertid oppmerksom på følgende:

  • Testresultatet er bare gyldig i de første 10 minuttene etter at du har brukt testen. Mange typer graviditetstester kan få en svak synlig teststrek etter et par timer. Slike streker betyr IKKE at du er gravid. Les av resultatet innen 10 minutter, og kast deretter testen.
  • På mange tester er antistoffene i teststreken synlige som en grå eller fargeløs stripe, som kan dukke opp når som helst etter at testen er tatt. Slike ”skyggestreker” må ikke tolkes som et positivt resultat: Teststreken skal ha en synlig farge (vanligvis rosa eller blå avhengig av merket) for å være positiv.