Sex for å bli gravid: Slik øker du sjansen til graviditet

De fleste par som prøver å bli gravide trenger ikke å ta noen spesielle hensyn når det gjelder «barnelagingssex». Det eneste som er helt nødvendig, er at mannen får utløsning inne i kvinnen minst én gang i hennes fruktbare periode (de siste dagene før eggløsningen).

Hvis dere har prøvd i noen måneder uten hell, derimot, vil dere kanskje prøve noen av rådene nedenfor for å gi dere selv de best mulige odds.

Les ogsåHvor ofte bør man ha samleie for å bli gravid?

Testsett

Beste sexstillinger for å bli gravid

Kvinner verden over blir gravide etter å ha hatt sex i alle tenkelige og utenkelige stillinger, og det fins ikke noe vitenskapelig bevis for at visse samleiestillinger er mer effektive enn andre. Hyppige samleier og god timing er mye viktigere enn valg av stilling, så ikke stress med dette. Barnelagingssex skal også være gøy!

Hvis du likevel vil prøve å gi skjebnen et ekstra dytt, er poenget å få mannens sæd så nært livmorhalsen som mulig, for å lette sædcellenes reise gjennom livmor og eggledere.

Den gode gamle misjonærstillingen gir dyp inntregning og egner seg godt, det samme gjør «doggy style» (kvinnen på kne og inntrenging bakfra). For variasjonens skyld kan kvinnen ligge på kanten av sengen (eller et annet møbel), mens partneren står eller kneler foran henne.

Glidemidler for prøvere

Tradisjonelle glidemidler kan skade sædcellene og bør unngås når du prøver å bli gravid. Den kjemiske sammensetningen av slike glidemidler er lite spermievennlig, selv om middelet ikke er ment å være sæddrepende. Babyolje og spytt er heller ikke egnet som glidemidler for prøvere.

Så hva er alternativene?

Rå eggehvite fra vanlige hønseegg er veldig likt ditt eget eggløsningsslim, og kan trygt brukes som glidemiddel når du prøver å bli gravid.

Alminnelig rapsolje er et annet naturlig alternativ som ikke har noen målbar negativ effekt på sædcellene.

Sædvennlig glidemiddelDessverre er begge disse naturlige glidemidlene nokså klissete å holde på med, og kan lage flekker på sengetøyet.

Hvis du heller vil bruke et kommersielt produkt, er FertilSafe Plus et spermievennlig glidemiddel som etterligner fruktbart livmorsekret og utgjør et ideelt miljø for sædcellene.

FertilSafe Plus er pakket i ferdige doser i en praktisk hylse som enkelt og diskret føres inn i skjeden. Glidemiddelet klemmes ut uten søl, og vil dekke livmorhalsen og skjeden og gjøre samleiet behagelig.

FertilSafe Plus kan også være et godt supplement hvis du selv har lite fruktbart livmorsekret.

Les ogsåÅtte tips for mer og bedre eggløsningsslim

Må man ha orgasme for å bli gravid?

Mens den mannlige partneren må ha utløsning for at sæden hans skal kunne komme inn i kvinnen, trenger ikke kvinnen å ha orgasme for at befrukting skal kunne skje.

Noen forskere mener imidlertid at kvinnens orgasme øker sjansene for graviditet.

Ifølge teorien hjelper livmorens sammentrekninger etter orgasmen (du kan ofte kjenne disse sammentrekningene hvis du er oppmerksom på dem) til å «pumpe opp» sæden fra skjeden og føre spermiene opp gjennom livmoren mot egglederne, der de kan møte og befrukte egget.

For at dette skal kunne fungere må sæden allerede være til stede i skjeden når kvinnen får utløsning, eller like etterpå. Mannen bør derfor ha orgasme først, eller omtrent samtidig som kvinnen.

Her er det imidlertid på sin plass med en advarsel: Ingen av partene bør føle seg presset til å ha orgasme på kommando. Dette vil bare føre til frustrasjon i et sexliv som kanskje allerede er preget av prøvingen. Hvis begge får orgasme er det flott av mange grunner, men hvis ikke er det helt greit det også, og gravid kan man fint bli likevel.

Hyppig sex er mye viktigere enn orgasme, så gjør sexen så ustresset og lystbetont som mulig!

Etter samleiet

Sædceller trenger i utgangspunktet ikke hjelp til å svømme mot målet, men det blir likevel ofte anbefalt at kvinnen legger seg på ryggen etter samleie, gjerne med beina i været, for å holde sæden inne i seg så lenge som mulig.

Sex-tips for deg som prøver å bli gravid.På denne måten er teorien at flest mulig sædceller får sjansen til å komme fram til egget. Tanken er å la tyngdekraften gjøre noe av jobben, i stedet for å la sædcellene svømme i motbakke.

Selv om det sannsynligvis ikke har noen stor innvirkning på sjansen for graviditet, skader det jo ikke å slappe av i sengen i 10-15 minutter etter samleie hvis du har tid (hvis ikke, er det helt greit).

Ligg på ryggen, trekk opp knærne, og finn en behagelig og avslappende stilling. Du kan også legge beina opp mot en vegg, eller legge en pute eller et sammenbrettet håndkle under hoftene for å lage en skikkelig «rutsjebane» for sædcellene ned mot livmorhalsen.

Enten du bestemmer deg for å bli liggende en stund i sengen eller ikke, vil noe av sæden lekke ut. Dette er helt normalt (har du noen gang kranglet med mannen om hvem som skal ligge på den våte flekken?). Kanskje vil du imidlertid merke at det kommer ut mindre sæd i dagene rundt eggløsningen enn det ellers gjør.

Dette skyldes at livmorhalsen nå er åpen for å slippe spermiene inn i livmoren og egglederne, mens når du ikke er fruktbar tetter livmorsekretet livmorhalsen igjen slik at sæden blir liggende i skjeden og lekker raskere ut.