Hvor ofte bør man ha samleie for å bli gravid?

Hvor ofte er det optimalt å ha samleie når dere prøver å bli gravide?

Som hovedregel har dere bedre sjanser for graviditet jo oftere dere har sex. Hvis dere elsker tre til fire ganger i uka (altså cirka annenhver dag) gjennom hele syklusen, kan dere være temmelig sikker på at dere vil ha minst ett samleie i løpet av de mest fruktbare dagene like før eggløsningen. For de fleste par er dette alt som skal til for å få den positive graviditetstesten.

Hvis dere derimot ikke har mulighet eller overskudd til å elske annenhver dag, blir riktig timing viktigere. Eggløsningstester og observasjon av livmorsekretet kan gi en pekepinn på når eggløsningen nærmer seg.

Sædtest

Dere bør ha så mye sex som mulig de siste fire-fem dagene før eggløsningen – hver dag om mulig, og minst annenhver dag. Fortsett med hyppige samleier til dere er sikre på at eggløsningen er overstått.

Sex og sædmengde

Du har kanskje hørt eller lest at hyppige utløsninger hos mannen kan redusere sædmengden? For de fleste par er ikke dette noe dere trenger å ta hensyn til.

Hvis dere er kjent med at den mannlige partneren har redusert sædmengde, kan det være en god idé å konsultere en fertilitetsspesialist for å bli enige om den beste strategien for samleiefrekvens.

Hvor ofte bør man ha sex for å bli gravid?

Som hovedregel har dere bedre odds for graviditet jo oftere dere har sex.

For friske par som ønsker å bli gravide, er det derimot ingenting som heter «for mye sex».

Riktignok stemmer det at hyppige utløsninger vil redusere mengden sædceller per utløsning. Dette blir imidlertid mer enn oppveid av at hvert eneste samleie dere har i løpet av de fruktbare dagene før eggløsningen, øker sjansen for graviditet.

Les mer: Spermievennlig glidemiddel: FertilSafe Plus

Sex og sædkvalitet

Å avstå fra sex for å «spare opp» sæd til eggløsningen er en dårlig idé.

Selv om mengden sædceller kan øke litt med sjeldnere utløsninger, synker prosentandelen av  normale, sunne sædceller etter hvert som dagene går fra siste utløsning.

For å være sikre på å ha rikelig tilgang til friske sædceller når den kvinnelige partneren er som mest fruktbar, bør dere ha samleie minst to til tre ganger i uka i den første halvdelen av syklusen. Fortsett med hyppige samleier fram til dere er helt sikre på at eggløsningen er overstått.

Les mer10 tips for å bli fortere gravid