Stress reduserer sjansen for å bli gravid

En studie fra universitetet i Louisville, publisert i tidsskriftet Annals of Epidemiology, fant en klar sammenheng mellom stress og fruktbarhet. Når kvinnene som deltok i undersøkelsen oppga at de følte seg svært stresset i tiden rundt eggløsning, var sannsynligheten for graviditet i den aktuelle syklusen 40 prosent lavere enn i mindre stressede måneder.

Sannsynligheten for graviditet var også 45 prosent lavere blant de kvinnene som rapporterte det høyeste stressnivået, sammenlignet med kvinner som var mindre stresset.

Forskerne fulgte 400 seksuelt aktive kvinner under 40 år. Deltakerne evaluerte og rapporterte selv sitt eget stressnivå, på en skala fra én til fire. Deltakerne registrerte også menstruasjon, samleier og prevensjon, samt livsstilsfaktorer som røyking og inntak av alkohol og koffein.

Sædtest

Kvinnene ble fulgt fram til de ble gravide eller til studien ble avsluttet, gjennomsnittlig i åtte sykluser.

I en pressemelding fra universitetet uttalte en av forfatterne:

“Resultatene impliserer at kvinner som ønsker å bli gravide kan øke sjansene sine ved å ta aktive grep for å redusere stress, for eksempel å drive fysisk aktivitet, bli med i et stressmestringsprogram, eller kontakte helsepersonell.”

En studie fra Columbus Wexner Medical Center ved Ohio State University’s fra 2014, som målte biomarkører for stress i spytt, konkluderte også med at stress i prøvetiden var assosiert med økt risiko for infertilitet.

Hva du kan gjøre for å redusere stress

Er du ofte stresset? I så fall vil det å redusere stressnivået ditt ikke bare kunne bidra til at du lettere blir gravid. Mindre stress vil være bra for din generelle helse, og kan bidra til et sunnere og lykkeligere svangerskap. Her er noen tips du kan prøve.

  • Nok søvn. Alle vet hvor viktig det er å få tilstrekkelig søvn, men det er ikke alltid like lett å gjennomføre det i praksis. En ekstra times søvn hver natt kan være et svært effektivt middel for å redusere stress — og det er gratis. (Bonus: Nok søvn kan også forbedre sexlivet ditt.)
  • Trening. Fysisk aktivitet er gunstig både for din mentale og din fysiske helse, og det reduserer virkelig stress. Om det så bare er å gå en tur, bør du prøve å være fysisk aktiv i minst en halv time hver dag. Din framtidige gravide kropp vil takke deg.
  • Avslappingsteknikker. Ulike puste- og avspenningsteknikker, meditasjon og yoga kan redusere stress. Hvis du mangler erfaring eller motivasjon, kan du forsøke å melde deg på et kurs eller finne ressurser på internett. Circle + Bloom er en serie programmer (på engelsk) som er spesielt beregnet på å hjelpe kvinner til å slappe av og nyte veien fram til graviditeten.
  • Les en selvhjelpsbok. Hvis du er komfortabel med å lese på engelsk kan vi varmt anbefale Happy on Purpose: Daily Messages of Empowerment and Joy for Women, men det fins også mange andre gode bøker om stressmestring. Be om råd hos en flink bokhandler.


Les mer: