Åtte tips for mer og bedre eggløsningsslim

Eggløsningsslim er den eggehvitelignende utfloden du ofte kan observere i de fruktbare dagene like før eggløsningen.

Dette sekretet er laget slik at det skal bli lett for sædcellene å svømme gjennom skjeden og livmoren på veien mot egget, og eggløsningsslimet spiller derfor en viktig rolle i befruktningsprosessen. 

Mange kvinner blir gravide uten vanskeligheter, selv om de aldri har sett noe eggløsningsslim.

Testsett

For andre kan derimot sparsomt eller manglende eggløsningsslim gjøre det vanskeligere å bli gravid. Og selv om sekretet er rikelig, kan det være for tyktflytende til at sædcellene lett kan svømme gjennom det. Eggløsningsslimet kan også være spermiefientlig hvis det er for surt.

Her er åtte enkle metoder for å få mer og bedre eggløsningsslim, og dermed øke sjansene for å bli raskere gravid.

1. Drikk vann

Eggløsningsslim består av cirka 90 % vann. Hvis væskeinntaket ditt ikke er tilstrekkelig, vil det gå ut over mengden og kvaliteten på eggløsningsslimet. Du bør drikke 8 store glass vann hver dag.

Hvis du syns det er vanskelig å drikke såpass mye vann, kan grønn te være et godt alternativ. Noen kvinner mener de får mer fruktbart sekret når de drikker grønn te, men effekten er ikke vitenskapelig bevist.

2. Drikk grapefruktjuice

Mange kvinner opplever å få mer eggløsningsslim når de drikker et stort glass grapefruktjuice hver dag den siste uken før eggløsningen. Grapefruktjuice kan også gjøre sekretet mer tyntflytende, og dermed lettere for sædcellene a svømme gjennom.

Til tross for den sure smaken bidrar grapefruktjuice til lavere syrenivå i kroppen når den blir fordøyd, og juicen kan derfor bidra til å gjøre eggløsningsslimet enda mer spermievennlig.

Hvis du ikke orker smaken av ren grapefruktjuice, kan du forsøke å blande halvt om halvt med en søtere juice, som eplejuice.

Viktig advarsel: Grapefruktjuice kan påvirke effekten av visse typer medisiner ganske dramatisk, eller forsterke bieffekter. Dersom du bruker reseptbelagte medisiner, må du konsultere lege før du begynner å drikke grapefruktjuice.

3. Spis grønnsakene dine

Sædceller mistrives i for sure miljøer (lav pH). Surhetsgraden på eggløsningsslimet ditt gjenspeiler syrenivået i kroppen for øvrig, som igjen hovedsakelig er et resultat av hva du spiser.

Den gode nyheten er at de basiske matvarene som kan gjøre sekretet ditt mer spermievennlig, også er bra for din generelle helse.

Grønnsaker (særlig de mørkegrønne), løk, bønner, mandler og de fleste frukter – inkludert sitrusfrukter – er gode basiske matvarer. Du bør begrense inntaket av de mest syredannende matvarene, som sukker, melkeprodukter, kjøtt og fint mel.

4. Spis rå hvitløk

Noen kvinner finner at de får mer rikelig eggløsningsslim dersom de spiser et fedd fersk, rå hvitløk hver dag i den fruktbare perioden.

Hvis du vil prøve denne metoden er det sannsyligvis en god idé å sørge for at partneren din gjør det samme – selv eggløsningsslim i verdensklasse kan ikke hjelpe deg å bli gravid hvis partneren vender deg ryggen i senga! ?

5. Vær forsiktig med antihistaminer

Antihistaminer (allergimedisiner som Zyrtec og lignende) er supre for å slippe en konstant rennende nese, men dessverre kan medisinen ha den samme opptørkende effekten på alle andre slimhinner i kroppen også.

Hvis du er nødt til å bruke antihistaminer, snakk med legen om hvordan du kan unngå uheldige effekter på produksjonen av fruktbart sekret mens du prøver å bli gravid.

6. Bruk hostesaft

Hvis du mistenker at eggløsningsslimet ditt er for tyktflytende, kan slimløsende hostesaft hjelpe til å gjøre det tynnere. For at dette skal fungere må du ta en hostesaft med virkestoffet guaifenesin; de vanligste i Norge er Solvipect og Tussin.

Ta hostesaften kun de siste dagene før eggløsningen, og ikke ta mer enn den anbefalte daglige dosen som er angitt på pakningen.

7. Ta FertileCM

Kosttilskuddet FertileCM er utviklet for å bedre produksjonen av fruktbart eggløsningsslim, og av sekretene som bygger opp livmorslimhinnen som skal ta imot det befruktede egget.

Kliniske studier har for øvrig også vist at enkelte av ingrediensene i FertileCM kan virke seksuelt stimulerende på kvinner. Bestill her

8. Suppler med glidemiddel

Hvis du har sparsomt med eggløsningsslim, kan du supplere med et sædvennlig glidemiddel for å gjøre samleie mer behagelig og skape et bedre miljø for sædcellene i skjeden.

Glidemiddelet FertilSafe Plus er spesiallaget for par som prøver å få barn. Konsistensen og sammensetningen ligger svært nært opptil ditt naturlige fruktbare livmorsekret.